Majitel pohřební služby se příbuzným zemřelého omluvil a poskytl slevu na pohřeb. Ilustrační foto

Majitel pohřební služby se příbuzným zemřelého omluvil a poskytl slevu na pohřeb. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pozůstalí našli v rakvi cizího nebožtíka, obřad pokračoval po výměně

  • 33
Nemilé překvapení čekalo příbuzné a známé zesnulého sedmaosmdesátiletého Pavla Šiguta z Hnojníku, když se s ním v sobotu přišli rozloučit do kostela v Komorní Lhotce u Frýdku-Místku. Při otevření rakve totiž zjistili, že v truhle leží jiný nebožtík.

"Byl to hrozný zážitek. Kdyby se příbuzní do rakve nepodívali, chodili by na hrob cizímu člověku. Všichni byli otřeseni nejen v tom okamžiku, ale i tím, co nastalo. Museli jsme čekat, než pohřební služba mrtvé vymění a narychlo převlékne. Celý pohřeb ztratil na důstojnosti," uvedla žena z Hnojníku, která o události informovala redakci třineckého týdeníku Horizont.

Pohřeb Pavla Šiguta se konal v Komorní Lhotce v kostele Slezské církve evangelické augsburského vyznání. Obřad vedl místní farář Boleslav Firla. O celé události se mu příliš hovořit nechtělo. Poznamenal však, že opravdu došlo k záměně zemřelého.

"Ihned jsme zavolali pohřební službě, abychom je informovali, co se stalo. Přijeli, vyměnili nebožtíky a my jsme pak toho správného mohli důstojně pohřbít," zavzpomínal na sobotní pohřeb farář s tím, že se mu ještě nikdy nic podobného nestalo a doufá, že už ani nestane. "Došlo k nedopatření. Chyby se stávají i v jiných profesích, vždy je to nepříjemné. Naštěstí to rodina ustála a zachovala si nadhled," podotkl.

Podle majitele pohřební služby z Třince-Lyžbic Bohumíra Kukuczky chybovali jeho dva zaměstnanci, kteří jsou zkušenými a dlouholetými pracovníky v pohřebnictví.

Majitelé firem: Lidé mohou selhat

 "Je mi líto, že se něco takového stalo. Bylo na ně vždycky spolehnutí a takoví pracovníci se nehledají lehce. Nejsou to lidé, kteří by svou práci odbývali. Došlo však k nepříjemné chybě. Musím zvážit, jak je potrestám," reagoval majitel třinecké pohřební služby Bohumír Kukuczka a dodal, že příbuzným zaměněného zemřelého se omluvili a dali jim slevu na pohřeb.

Zhruba před měsícem se podobný případ stal v krematoriu v Jihlavě. Zdejší pracovníci zaměnili dvě zesnulé ženy. Tělo jedné z nich navíc zpopelnili, zatímco si její rodina přála, aby byla jejich příbuzná pohřbena do hrobu.

Poškození a pohřební ústav se už tomto případu dohodli na výši odškodného. Dva zaměstnanci zmiňovaného pohřebního ústavu, kteří za záměnu nesli odpovědnost, byli potrestáni snížením platu.

Ve všech profesích může podle dotázaných majitelů pohřebních služeb v Moravskoslezském kraji selhat lidský faktor. "Zaměstnanci by měli pracovat ve dvojicích a upravovat vždy jen jednoho zesnulého. Tím se vlastně navzájem kontrolují. Všechna těla by měla být označena rakvenkou, tedy takovým občanským průkazem pro zemřelého člověka," upozorňují majitelé.


Nejlepší videa na Revue