Hasiči předběžně uvedli, že příčinou požáru byla technická závada.

Hasiči předběžně uvedli, že příčinou požáru byla technická závada. | foto: Libor TeichmanMF DNES

Požár ukončil sezonu lyžařského střediska v Jeseníkách

  • 8
Pro lyžařské středisko Přemyslov v Jeseníkách skončila lyžařská sezona. Ne kvůli nedostatku sněhu, ale kvůli devastujícímu požáru, který zničil elektrickou rozvodnu čtyřsedačkové lanovky a pohyblivý pás pro nástup lyžařů na sedačky. Lanovka je nyní nepojízdná.

"Je nám líto, že nemůžeme lyžařům vyhovět, protože přes nepříznivé počasí jsme na tom se sněhem velmi dobře. Bohužel bez rozvodny, která je mozkem lanovky a pohyblivého pásu, se lanovka neobejde," řekl šéf areálu Jaroslav Podzimek.

Požár nahlásil hasičům řidič, který projížděl kolem ve středu ráno před půl šestou. O dvacet minut později už byli na místě dobrovolní hasiči z Loučné nad Desnou, které rychle doplnili profesionálové ze Šumperka a dobrovolníci z Velkých Losin.

"Rozvodnu jsme už zachránit nemohli, takže jsme se soustředili hlavně na to, aby oheň dál nepoškodil lanovku a nezachvátil nedaleko stojící rolby a sněžné skútry," sdělil jeden ze zasahujících hasičů.

Policejní a hasičští vyšetřovatelé prošetřují, jak oheň vznikl. "Prošetřujeme dvě varianty. V úvahu přichází technická závada nebo úmyslné založení ohně," řekl šumperský policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

V průběhu dopoledne na místo dorazil policejní psovod se psem vycvičeným na hledání zápalných látek. "Pes je schopen poznat, zda nebyla použita hořlavina. Bohužel tady je problém, protože v rozvodně byl náhradní dieselový agregát s naftou a nádoby s technickým benzínem a mazadly, která se používají na údržbu lanovky," vysvětlil Svatoň.

Další informace policisté ani hasiči nesdělili. "Odebrané vzorky budou podrobeny expertíze. Zatím není možné nic bližšího sdělit," podotkl Svatoň.

Šéf areálu Jaroslav Podzimek odhadl škodu na šest milionů korun. "Jen pohyblivý pás stojí 2,5 milionu korun," řekl.

Nové středisko Přemyslov zahájilo provoz 25. prosince loňského roku a zimu skončilo devastujícím požárem. Lidé přijíždějící ve středu do areálu museli zase odjet. "My jsme ubytovaní v Lipové, ale tam není sníh, takže od neděle jezdíme po střediscích, kde sníh je. Dnes jsme si vybrali Přemyslov. Teď se asi přesuneme znovu do Petříkova," řekl Jindřich Kovář z Brna.

Petr Brtníček s rodinou, který bydlel na chatě v blízkosti střediska, týdenní dovolenou ukončil. "Do dneška jsme byli spokojeni. Teď ale nemá cenu zůstávat. Je to velká škoda," řekl Brtníček.


Video