Hasiči bojovali s požárem střechy zchátralého zámku v Plané. (11. listopadu...

Hasiči bojovali s požárem střechy zchátralého zámku v Plané. (11. listopadu 2017) | foto: HZS Plzeňského kraje

V Plané na Tachovsku hasiči bojovali s požárem zchátralého zámku

  • 27
Celou noc i sobotu zaměstnal několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů požár střechy zámku v Plané na Tachovsku. Plameny zasáhly střechu zchátralého opuštěného objektu před půlnocí. Příčina požáru zatím není známa.

Oheň zachvátil střechu na jednom křídle zámku o rozměrech zhruba 30 krát 15 metrů. Pod kontrolu se hasičům podařilo požár dostat v ranních hodinách. V neděli nastoupí vyšetřovatelé hasičů i policie. Příčinu zatím vyšetřovatel nemohl určit, řekl v sobotu řídící důstojník krajských hasičů Aleš Bucifal.

„Přítomen bude také pes cvičený na hledání akcelerantů hoření, případně pes na hledání osob,“ doplnila policejní mluvčí Martina Korandová. 

Dosud není jasné, zda v objektu byli v době vzniku požáru lidé. „Osoby, které by se tam vyskytovaly, zatím potvrdit nemůžu. Ještě jsme neprohlédli všechna prostory zasažené požárem,“ uvedl dopoledne operační důstojník hasičů Pavel Musil. Hasiči původně odhadli škodu na 400 tisíc korun, pravděpodobně však bude mnohem vyšší.

„Plamenné hoření už je zlikvidované, ale musíme důkladně dohasit ohniska a zkontrolovat objekt. Situaci nám značně komplikuje špatný stav objektu, kdy nemůžeme hasit zevnitř, ale pouze zvenku s pomocí výškové techniky,“ uvedl ráno s odkazem na nestabilní podlahy, které se pod hasiči začaly propadat.

Hasiči měli problém se dostat do areálu, protože byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup. 

Zámek v Plané byl v druhé polovině 20. století využíván jako kasárna pohraniční stráže. Od roku 1989 je opuštěný a chátrá, nyní je na něj vydaný exekuční příkaz.

Areál byl několikrát v dražbě kvůli exekuci. Podle dražebních informací z letošního června je technický stav třípodlažní budovy velmi zanedbaný, bez běžné údržby a rekonstrukcí a zcela bez vybavení. Vnitřní instalace jsou nefunkční nebo byly demontovány. Poškozeny jsou podlahy, dveře i okna. Celková hodnota areálu, kam kromě zámku patří i některé další menší nemovitosti, byla vyčíslena na 2,6 milionu korun.

, ,

Video