Stabilizovaný novorozenec byl letecky transportován do specializovaného centra popáleninové medicíny.

Stabilizovaný novorozenec byl letecky transportován do specializovaného centra popáleninové medicíny. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Novorozenec se opařil při koupání, do horké vody ho strčil sourozenec

  • 238
Pardubičtí záchranáři v pátek kolem poledne ošetřili novorozence, který byl popálen téměř na 30 procentech těla. Záchranáři dítěti podali léky pro tišení bolesti a zmírnění utrpení a převezli ho vrtulníkem na popáleninové centrum do Prahy. Dítě žilo v rozestavěném domě bez sociálního zařízení, případem se tak budou zabývat i sociální pracovníci.

Miminku ještě není ani měsíc. Podle informací iDNES.cz došlo k popálení při přípravě dítěte ke koupání, kdy nemluvně do vaničky s horkou vodou vložil v nestřeženém okamžiku jeho dvouletý sourozenec. 

Pardubická policejní mluvčí Eva Maturová potvrdila to, že se případem zabývají. "K případu jsme byli přivoláni až po 16. hodině, k popálení došlo už během poledne. Prověřujeme, jestli nedošlo k protiprávnímu jednání," sdělila iDNES.cz Maturová. Podle ní to byla pravděpodobně nešťastná náhoda a nic nenasvědčuje tomu, že by mohlo jít o úmysl. 

Případem se ovšem bude zabývat i orgán sociálně-právní ochrany dětí. "Vzhledem k tomu, v jakých podmínkách dítě žije, policie vyrozuměla sociální pracovníky," uvedla mluvčí. V domě podle ní například nebylo ani sociální zařízení.

iDNES.cz zjistil, že dům, ve kterém matka samoživitelka s dětmi žila, byl rozestavěný, bez přívodu vody. Částečně jej obývají bezdomovci. Vodu rodina bere z blízkého potoka. Právě v momentě, kdy matka odešla ven nabrat vodu na naředění horkého obsahu vaničky, ozval se křik popáleného dítěte.

Stabilizovaný novorozenec byl letecky transportován do specializovaného centra popáleninové medicíny nemocnice Královské Vinohrady v Praze. "Naši posádku zavolala dětská lékařka, novorozence k ní přivezli rodiče. Dítě jsme jen transportovali k připravené helikoptéře," uvedla mluvčí pardubické záchranné služby mluvčí Helena Škuligová.


Video