Za policejní zásah nebyl obviněn jediný policista.

Za policejní zásah nebyl obviněn jediný policista. | foto: Dan Materna, MF DNES

Policisty z CzechTeku nikdo nepoznal, trestu unikli

  • 155
Plzeňské státní zastupitelství po roce dokončilo prověřování policejního zásahu na CzechTeku. Ani jeden policista nebyl za svůj exces na technoparty obviněn. Podle žalobkyně Antonie Zelené se většinou nepodařilo zjistit totožnost chybujících těžkooděnců.

Plzeňské státní zastupitelství řešilo v souvislosti s policejním zákrokem proti loňské technoparty CzechTek na Tachovsku 28 případů. 

Žádné obvinění policisty ale nepadlo. Nepodařilo se totiž zjistit, který konkrétní těžkooděnec při zásahu pochybil. I když byly natočeny desítky videozáznamů, policisty se identifikovat většinou nepovedlo.

"Záběry z vrtulníku sice dobře mapovaly situaci, ale byly z příliš velké vzdálenosti. A policejní dokumentaristé museli natáčet až za kordonem, aby sami nepřišli k úrazu," řekla iDNES.cz žalobkyně Antonie Zelená.

Policisté sice stáli v kordonu na předem určených místech, ale ani to zjištění jejich totožnosti nepomohlo. "Když se kordon hnul a během zásahu se roztrhl, tak už nešlo zjistit, kdo kde přesně byl," uvedla státní zástupkyně.

Policisty nebylo možné identifikovat
Žalobkyně zároveň odmítla, že by státní zastupitelství nemělo snahu pochybení policistů potrestat. "Objektivně nebylo možné policisty ztotožnit," zdůraznila.

Podle ní byly už definitivně uzavřeny všechny případy kromě případu mladé dívky, která při policejním zásahu spadla na loket a poranila se. Její stížnost ještě prověřuje Krajské státní zastupitelství v Plzni.

Ve hře je také ještě exces čtyř policistů, které při zásahu natočila kamera. Na záběru je vidět, jak kopají do mladíka již zpacifikovaného a ležícího na zemi. I když inspektoři ani žalobkyně neshledali porušení zákona, případ ještě prověřuje Nejvyšší státní zastupitelství.

Naopak obviněno z útoku na policisty bylo po CzechTeku devět technařů. Tři soud osvobodil, jeden byl potrestán podmíněně. - více zde

Rozdíl mezi počtem obviněných technařů a nevypátraných policistů vysvětluje Zelená právě obtížností identifikace.

"Policisté vypadají na záběrech z dálky všichni stejně. Účastníci technoparty oproti tomu mají nějaké konkrétní znaky, například barevné tričko či batoh," podotkla Zelená.

Policejní zásah ohlídá více kamer
Státní zastupitelství na základě vyšetřování vydalo doporučení, jak by policie měla příště postupovat. Policisté tak podle mluvčího policejního prezidia Pavla Hantáka přijali řadu opatření.

Případné policejní zákroky proti většímu počtu lidí bude nově zabírat více kamer. Záběry budou živě přenášeny do stanoviště velitelů zásahu. "Ti tak budou moci operativně rozhodovat podle aktuální situace a případně rovnou vyhodnocovat možné excesy," řekl Hanták iDNES.cz.

Policisté ale chtějí především podobně sporným zásahům zabránit. Pomoci jim k tomu mají takzvané antikonfliktní týmy, které se budou snažit otupit vzájemnou nevraživost mezi účastníky a policisty.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtěte přílohu www.idnes.cz/czechtek

Video