Vzor odznaku Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vzor odznaku Generální inspekce bezpečnostních sborů. | foto: iDNES.cz

Policisté se bojí zasahovat na ulici. GIBS nás šikanuje, tvrdí

  • 274
Jestli to tak bude pokračovat, na ulicích může být méně bezpečno, varují policisté. Jejich práci prý narušuje šikana ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policistů se už zastal i ministr vnitra Milan Chovanec.

„Mnohdy mi řeknou, že se bojí zasahovat na ulici, protože lidé pak na ně podávají stížnosti a GIBS je půl roku vyšetřuje,“ řekl Chovanec. Podle něj by se inspekce místo na práci řadových policistů měla zaměřit spíš na vyšetřování korupce nebo úniků informací a odposlechů.

Ministr vnitra kvůli tomu už dokonce jednal s ředitelem inspekce Ivanem Bílkem. Ten schůzku na toto téma potvrdil, ale nechce ministrova slova komentovat.

Podle Bílkovy mluvčí Radky Sandorové je povinností inspekce prověřovat každou stížnost. „GIBS svou činnost provádí vždy na základě příslušných zákonů, tedy koná v případech, kde se jedná o podezření ze spáchání trestného činu,“ vysvětluje Sandorová.

Faktem je, že podle statistik inspekce se zvýšil počet případů, kdy si lidé stěžují, že je policisté zbili. V řeči paragrafů jde o podezření „na mučení a jiné nelegální násilí při výkonu služby“. Loni jich inspekce řešila 98, rok předtím 93.

Policejní odboráři potvrzují, že ve sboru panuje strach z inspekce, ale zatím se nesetkali s případem, kdy by kvůli tomu policista nezakročil.

Sporné případy a zbytečné vyšetřování

Je dost sporných případů, kde inspekce řeší, jestli byl zákrok policistů adekvátní, či nikoliv.

Třeba rozehnání technoparty v pražských Holešovicích na konci loňského roku provázely stížnosti pořadatelů, že policie nastoupila s přehnanou agresivitou. A generální inspekce letos rozhodla, že zákon porušen nebyl.

Jindy si ale policisté stěžují na případy, které jsou rovnou předány inspekci, přestože je lze vyřešit jenom s nadřízenými.

„Obavu z působení GIBS policisté mají. Zejména v případech, kdy někteří služební funkcionáři i sebemenší problémy raději proženou přes GIBS, než aby je nejdříve řešili ve své kompetenci,“ říká předseda policejních odborů Milan Štěpánek a dodává: „Samozřejmě, pokud jde o podezření, že byl spáchán přečin nebo zločin, může to vyšetřovat jedině GIBS.“

Ve stížnostech, které se u odboráře Štěpánka scházejí, však policisté odhalují, že jejich obavy z inspekce pramení i z toho, že se leckdy řešení případu velmi dlouho táhne. A policista mezitím sedí doma a bere poloviční plat. „Podle názoru policistů se někdy zahajují úkony trestního řízení ve věcech, kde je to předčasné, a oni jsou pak zbytečně vystavováni paragrafům zákona o služebním poměru – jsou zproštěni výkonu služby či propuštěni,“ říká Milan Štěpánek.

Poloviční plat dva roky

Podle členky sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jany Lorencové jsou i případy, kdy je policista na polovičním platu dva roky. Přitom má velmi omezené možnosti, jak si může v takové situaci přivydělat. „Trvá to někdy tak dlouho jen proto, že některé složky nekonají, jak mají. S tím, že inspekci policisté nedůvěřují, se setkávám často,“ říká poslankyně.

Přitom ministr Chovanec i policejní prezident Tomáš Tuhý chtějí, aby se policisté více zaměřili na drobnou kriminalitu. Měli by tedy chytat kapsáře či zloděje, kteří vykrádají byty, ale právě tady se dostávají do situací, kdy musí proti člověku zakročit.

„Řešíme s policejním prezidiem zavedení nějaké telefonické linky a právní pomoci pro policisty, kteří se dostanou s GIBS do problémů. Nemůžeme si dovolit, aby policisté nechtěli zasahovat v obavě, že za ten zásah budou trestáni,“ říká ministr.


Video