Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policisté dostali podmínku za pokus o přepadení pumpy

  • 34
Tachovský soud potrestal dva bývalé policisty z dálničního oddělení v Ostrově u Stříbra, kteří se chystali přepadnout čerpací stanici. Osmadvacetiletý Karel Novák a o rok mladší Petr Talafant dostali podmínku dva a půl roku. Deset let nesmí pracovat u policie. Tu museli loni okamžitě opustit.

Muži byli souzeni za loupež ve stadiu přípravy, Novák navíc za útok na veřejného činitele. Rozsudek zatím není pravomocný.

Dálniční policisté loni v létě plánovali přepadení čerpací stanice, kterou měli od své služebny jen pár kilometrů. Dokonale znali, jak to na ní chodí. Akci se chystali provést ze soboty na neděli 20. srpna.

"Talafant, který byl ve službě, několikrát provedl kontrolu na dálnici a kódovanou SMS zprávou informoval Nováka o službě na čerpací stanici a pohybu policejních aut," uvedla na začátku soudního líčení žalobkyně Renata Havelková.

Novák seděl v civilním autě s dalším mužem, policejním informátorem, a čekal na pokyny. Když se měla akce rozběhnout, přerušili ji policisté ze zásahové jednotky.

Novák se však nehodlal jen tak vzdát. Od Benziny vyrazil pryč po dálnici směrem k hranici. Narazil přitom do policejního auta a ohrožoval muže ze zásahové jednotky.

Začala honička, která skončila po třiceti kilometrech na dálničním odpočívadle u Svaté Kateřiny. Policisté před ním do auta s Novákem záměrně narazili, a zastavili ho tak.
 
Druhého policistu zatkli o něco později na stejném odpočívadle, když ho tam nadřízení poslali jako sloužící hlídku.

,

Video