Policie chytla odboráře s penězi v ruce. | foto: Policie ČR

Odborář si řekl o milionový úplatek, policie ho chytla s penězi v ruce

  • 240
Šéf odborů v žatecké firmě Prefa se podle policie dohodl s podnikatelem, že mu za milionový úplatek přenechá místo v odborech. Podnikatel se tím měl dostat k rekreačnímu objektu, o který měl zájem a který patří právě odborům. Kriminalisté je chytili při předávání peněz.

Postup si oba zatčení domluvili při jedné schůzce v Žatci.

"Předseda navrhl, že když dostane finanční částku ve výši jeden milion korun, odstoupí a zajistí, aby tento zájemce byl zvolen do funkce předsedy a mohl tak využívat nemovitost pro svoje účely," popsala dohodu o úplatku lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Policie muže zadržela přímo při předání peněz, půl milionu korun bylo v obálce.
Policie muže zadržela přímo při předání peněz, půl milionu korun bylo v obálce.
Policie muže zadržela přímo při předání peněz, půl milionu korun bylo v obálce.

Odboráři hrozí za převzetí úplatku až deset let vězení. Jak se policisté dostali k informacím o chystané korupci, nechtěli zveřejnit. Ale informaci získali krátce před zatčením obou mužů.

"Na zajištění všech operativních prostředků jsme měli velmi málo času, museli jsme vše stihnout za čtyři dny," řekl vedoucí lounského oddělení hospodářské kriminality Martin Nýdrle.

Úplácejícího podnikatele policie zatím neobvinila

Kriminalisté oba muže sebrali, když odborář přebíral obálku s půl milionem korun. Druhého půl milionu měl dostat, až odstoupí z místa předsedy Základní organizace Stavba ČR Prefa Žatec.

Hodnota majetku, který chtěl podnikatel ve stavebnictví díky údajnému úplatku na Náchodsku získat, byla podstatně vyšší, několik milionů korun. Odboráře policisté stíhají na svobodě, o obvinění uplácejícího podnikatele se dosud nerozhodlo.

Policejní práce byla výjimečná v tom, že kriminalisté zadrželi oba přímo při činu.

"Úplatek je obtížné odhalit a ještě obtížnější je ho prokázat. Je to výjimečná záležitost," potvrdil vedoucí lounské policie Vladimír Pešek.

"Tento případ je výjimečný i výší úplatku," dodal státní zástupce Radim Dragoun.


Video