Policie našla téměř šest kilogramů heroinu

Policie našla téměř šest kilogramů heroinu - (16. září 2009) | foto: Policie ČR

Policie zadržela Kosovana s heroinem na 200 tisíc dávek

  • 18
Policisté zadrželi v Praze Kosovana s přítelkyní, kteří v Česku zřejmě několik měsíců prodávali heroin. Při domovní prohlídce u nich detektivové našli téměř šest kilogramů drogy, ze které mohlo být po naředění až 200 tisíc dávek za deset milionů korun.

Policisté Národní protidrogové centrály se případem zabývali několik měsíců v rámci akce s krycím názvem DRBA. Zadrželi pachatele z Kosova a jeho českou přítelkyni, kteří v Praze prodávali heroin.

"Při domovní prohlídce činžovního bytu v Praze 6 bylo nalezeno 5797,7 gramů heroinu včetně obalů, dále směs kofeinu a paracetamolu o váze 4393,42 gramů, která se používá k ředění heroinu a digitální váhy," uvedl mluvčí protidrogové centrály Michal Hammer.

Zajímavostí byl pro kriminalisty nález lisovacího zařízení, ve kterém pachatelé mohli zpracovat heroin do půlkilových obdélníků.

"Z celkového množství zajištěného heroinu by po naředění vznikla směs deseti kilogramů, ze které by bylo možné vyrobit až 200 tisíc základních dávek hodnotě asi 10 miliónu korun," upřesnil mluvčí.

Obliba heroinu loni klesla

Policie oba zadržené obvinila z výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muž z Kosova k tomu pobýval v Česku nelegálně, čelí tedy také obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Pár skončil ve vazbě. V případě prokázání viny jim hrozí vězení na dva roky až deset let.

Obliba heroinu podle statistiky Národní protidrogové centrály za rok 2008 v Česku klesla. Obchodováním s touto drogou se zabývají především etničtí Albánci, zejména z Kosova a Makedonie. Heroin do ČR dopravují hlavně v autech po Balkánské cestě.

Za celý loňský rok kriminalisté zabavili zhruba 46 kilogramů heroinu, rok před tím to bylo asi 20 kilogramů.


Video