Zadržená skupina dokázala obrat minimálně dva tisíce lidí.

Zadržená skupina dokázala obrat minimálně dva tisíce lidí. | foto: Profimedia.cz

Policie rozprášila gang Martina Chovance. Podvodníci slibovali úvěry

  • 2
Kriminalisté dostali za mříže skupinu lidí, kteří slibovali lidem úvěry a inkasovali za to peníze. Gang, který si přišel podle policie na více než patnáct milionů, vedl podle vyšetřovatelů Martin Chovanec, který skončil ve vazbě.

"Pětice obviněných slibovala naoko lidem úvěry s vědomím, že tyto půjčky sjednány nikdy nebudou," uvedl policejní mluvčí Jozef Bocán.

Slib úvěru vždy provázela podmínka zaplatit několikatisícový poplatek předem. Kdo naletěl, mohl se penězi rozloučit, zadržená skupina takovým způsobem dokázala obrat minimálně dva tisíce lidí. Za to jim hrozí pět až deset let vězení.

Firem měl Chovanec víc. Zakládal je jako na běžícím pásu, obvykle pod honosnými názvy typu Advisoria Financial Consulting SE nebo CPE Credits of private Equity. Zatímco tyto firmy lákaly z důvěřivých lidí peníze, Chovanec v pardubickém dopravním podniku kontroloval hospodaření, smlouvy a investiční akce.

Z městských peněz za to podle výroční zprávy dostával odměnu mezi dvaceti a třiceti tisíci ročně.

Údajný šéf gangu Chovanec se před posledními komunálními volbami úspěšně zapojil do politiky, když pomohl sdružení Pardubáci dostat se do vedení radnice.

"Jeho mecenášství spočívalo v bezplatné správě internetových stránek," uvedl náměstek primátorky za Pardubáky František Brendl.


Video