Policisté vyvedli účastníky koncertu z restaurace, 12 lidí vyslechli.

Policisté vyvedli účastníky koncertu z restaurace, 12 lidí vyslechli. | foto: Roman ČejkaMF DNES

Policie rozehnala koncert neonacistů na Jablonecku

  • 131
Těžkooděnci před půlnocí předčasně ukončili setkání neonacistů ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Měli připravené i beranidlo, do restaurace je ale vpustili sami účastníci. "Důvodem zásahu byly písně s rasistickým podtextem," vysvětlila policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Policisté nejprve vyvedli nejagresivnější účastníky a po nich i všechny ostatní. Celkem bylo v olešnické restauraci Na Vrších na 140 příznivců hnutí skinheads. "Dvanáct z nich bylo předvedeno a vyslechnuto," sdělila iDNES mluvčí Knopová.

"Proti jednomu člověku zahájil komisař trestní stíhání. Jedná se o 24letého muže ze Sokolova. Je podezřelý ze spáchání trestného činu podněcování k nenávisti," řekla Knopová. Jeho i dalších 11 zadržených policisté po výslechu pustili na svobodu.

Policisté koncert po celou dobu monitorovali kamerami a naslouchátky. Pomohla i cizinecká policie, která je vybavena termovizí. Organizátoři totiž zastínili všechna okna včetně těch od toalet nejen žaluziemi, ale také fólií.

Jeden z pořadatelů byl navíc přesvědčen, že policie měla svého člověka i uvnitř. Mluvčí Ludmila Knopová to odmítla komentovat. Dohromady se zásahu zúčastnilo na 260 strážců pořádku.

Přestože byl koncert nahlášen jako soukromá oslava narozenin, organizátoři na něj podle policie vybírali čtyřsetkorunové vstupné. "Žádné nacistické texty tady znít nebudou," sliboval podle ČTK jeden z organizátorů před začátkem.

Policisté na příjezdových cestách k obci důsledně prověřovali osádku každého vozu. V šesti autech našli trička, odznaky, čepice, DVD a CD s extremistickou symbolikou. Tři pěší příchozí se také podobné zboží snažili dovnitř propašovat pod tričkem. Policisté je vyslechli, dva ze zadržených se pak na koncert vrátili.

Olešnická restaurace Na Vrších leží stranou vsi v blízkosti bývalého areálu zemědělského družstva. Starostka Věra Hovorková řekla ČTK, že jde o problematickou restauraci, na kterou si lidé často stěžují kvůli hluku a nepořádku.

Policie v poslední době několikrát čelila kritice za liknavý postup vůči neonacistům. Naposledy v polovině září, kdy nezasáhla proti účastníkům koncertu v Křtěticích. Policejní prezident za to potrestal dva důstojníky snížením hodnosti. - více zde

 

Bublan: Tvrdší zásahy budou pokračovat

Tvrdší zásahy policie proti neonacistům budou podle ministra vnitra Františka Bublana pokračovat. Policie bude zasahovat v případech, že půjde o skupinu, která má ve svých nahrávkách neonacistické texty. "Už to je důvod k tomu, aby tato skupina nemohla vystupovat," řekl Bublan novinářům v Brně.

Policie by podle něj mohla zakročit i proti akci pořádané komunisty, pokud by při ní někdo nabádal k rasové či třídní nenávisti. (Zdroj: ČTK)

Video