Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Policie rozdá před Dušičkami reflexní pásky, má starost o chodce

  • 51
Blížící se dušičkový svátek dělá starosti dopravním policistům. Očekávají, že se stejně jako v jiných letech stane více nehod. Přispět k tomu může hned několik rizikových faktorů: pošmourné počasí s mlhami a brzkou tmou a hustý provoz, kdy vyjíždí i více svátečních řidičů.

"Listopad je v tomto ohledu nejhorším měsícem. V letech 2003 a 2010 zemřelo v tomto měsíci 242 chodců," řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Policie proto doporučuje chodcům, aby se při cestách po silnici vybavili baterkou nebo reflexními prvky, které včas upozorní řidiče. Ve tmě není běžně oblečený chodec vidět ani ze vzdálenosti 60 metrů.

Alarmující bilanci, kdy jen loni v listopadu zemřelo 36 chodců (nejvíce od roku 2006) chtějí policisté zvrátit akcí, kdy budou lidem rozdávat desítky tisíc reflexních pásků, které se dají snadno a rychle připevnit na ruce nebo nohy.

Dušičky pak situaci na silnicích ještě zhoršují. Tisíce lidí vyrážejí zapálit svíčky na hrobech svých blízkých a to včetně těch, kteří jinak skoro vůbec neřídí. Řada z nich je navíc citově ovlivněna právě vzpomínkou na smrt v rodině.


Témata: silnice, Svátek

Video