Policisté zasahují na Úřadu městské části Brno-střed. (7. března 2019)

Policisté zasahují na Úřadu městské části Brno-střed. (7. března 2019) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Policisté po razii na radnici v Brně chtějí kvůli korupci vazbu pro pět lidí

  • 657
Detektivové chtějí vazbu pro pět lidí z kauzy údajné korupce kolem veřejných zakázek městské části Brno-střed. Ostatní čtyři obvinění byli propuštěni a dále budou stíháni na svobodě. Státní zástupce Petr Šereda řekl, že se s podnětem policie ztotožňuje.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v noci na pátek obvinili devět lidí v souvislosti se čtvrteční razií na radnici městské části Brno-střed. Pro pět lidí chtějí vazbu, ostatní čtyři budou stíháni na svobodě. Státní zástupce návrh na vazbu podá a v sobotu o ní rozhodně Městský soud v Brně. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno - střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“ uvedl Ibehej.

Budova radnice v Dominikánské ulici zůstala zavřená i v pátek. Naopak antimonopolní úřad funguje od pátečního rána normálně, podatelna je otevřená. Předseda ÚOHS Petr Rafaj ve čtvrtek na úřadu nebyl a není zřejmé, zda přijde v pátek, řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

NCOZ od čtvrtečního rána zasahovala na vícero místech v zemi ve dvou oddělených případech.

„Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,“ sdělil mluvčí.

Policisté ve čtvrtek zasahovali na brněnské radnici od časných ranních hodin zhruba do pátečních 3 hodin ráno, poté podle tajemníka úřadu Petra Štiky práci přerušili.

„Co jsme měli uloženo vyhledat, to jsme vyhledali. Jde o nějaké množství šanonů. Většina toho je ale v elektronické podobě, ty jsme poskytli všechny, vůbec netuším, co policii z toho bude zajímat,“ uvedl Štika. Policisté zasahovali také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá. Ostatní pracoviště budou otevřená.

Faltýnek přiznal, že se kvůli mýtu sešel s Kapschem

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci Kapsch a scházel se i s představiteli ÚOHS. Jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co s mýtem. Zdůraznil, že v minulém volebním období byl v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného.

„Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“ uvedl. Tyto schůzky považuje za legitimní. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020. Firma CzechToll zvítězila v tendru na nového provozovatele mýtného systému s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Vystřídá současného správce mýta rakouskou firmu Kapsch, přičemž dosavadní mikrovlnnou technologii nahradí satelitní systém.

V dopravní koaliční radě byl Faltýnek mimo jiné s poslancem ANO Milanem Ferancem, který v pátek také připustil schůzky s Kapschem a uvedl, že policie prohlédla jeho mobil.

Podezření z korupce: Kapsch i antimonopolní úřad

Policie podezřívá podle serveru Novinky.cz předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Detektivové přišli ve čtvrtek do pražského sídla firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém v Česku, bytu ředitele Kapsch, sídla ÚOHS v Brně, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi. 

ÚOHS podle exministra Pelikána nepracuje tak, jak by měl

K případu se vyjádřil také bývalý ministr spravedlnosti a nyní odborník na soutěžní právo Robert Pelikán (ANO). Činnost úřadu pod Rafajovým vedením kritizoval už v minulosti a řekl, že úřad jeho vedením nepracuje tak, jak by měl.

Transparency international volá po odstoupení Rafaje

Pokud je předseda ÚOHS Petr Rafaj podezříván z přijetí úplatku, je podle Transparency International na místě, aby vedení úřadu vyvodilo příslušné důsledky, a to nejen personální, ale také systémové. 

„I kdyby však nebyl předseda ÚOHS Petr Rafaj usvědčen z úplatkářství, měl by aktuální incident znamenat jeho konec v čele instituce už jen z důvodu nezákonných zásahů do správních řízení,“ uvedla organizace v tiskovém prohlášení ke kauze

„Je o mně známo, že jsem jako jediný člen vlády hlasoval proti tomu, aby byl Petr Rafaj znovu předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Důvodem bylo to, že i z doby, kdy jsem se jako advokát hospodářskou soutěží zabýval, jsem měl pochybnosti o rozhodnutích a aktivitách úřadu pod vedením předsedy Rafaje,“ uvedl.

ÚOHS podle něj ohledně hospodářské soutěže není vůbec aktivní, málokdy vydá rozhodnutí s vysokými pokutami. „A když už se mu podaří odhalit problematické chování, jakým byl například kartel stavebních firem, dostatečně věc neošetřil z procesního hlediska a rozhodnutí neobstálo u soudu,“ připomněl nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil pokutu 1,66 miliardy korun, již úřad uložil v roce 2017.

Ohledně veřejných zakázek zase podle Pelikána úřad postupuje formalisticky a znepřehledňuje systém zadávání veřejných zakázek.

Exprimátor Vokřál odmítl, že by na Brně-středu byla mafie

Podle některých médií policisté zadrželi radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu z ANO. Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně. 

Členům ANO v Brně chybí podle jejich slov informace o policejním zásahu a údajném zadržení jednoho z radních informace. „Nemám žádné bližší informace, čekáme na oficiální vyjádření policie. Vyjádříme se v té věci, až nějaké relevantní informace mít budeme,“ uvedla předsedkyně krajské organizace ANO Taťána Malá.

Více zatím případ nekomentoval ani bývalý primátor Brna Petr Vokřál. S kolegy z radnice Brno - střed však již mluvil. „Jsou z toho nešťastní. Jsem přesvědčený, že tam řada lidí odvedla skvělou práci, včetně bývalého starosty. Nemyslím si, že by byla mafie na Brně-středu, jak je to prezentováno. Mediální zkratky, které z toho vyšly, mne znervózňují,“ uvedl Vokřál.

Brněnská ODS ale plánuje v rámci radnice Brna-středu svolat jednání koalice, kterou spolu s ANO a občanskými demokraty tvoří ještě KDU-ČSL. Vedení městské části také připravuje hloubkovou kontrolu dosud otevřených zakázek investičního odboru. Bude se na ní podílet kontrolní výbor zastupitelstva. Na úterý je svolané mimořádné zasedání výboru. „Týká se to minulého volebního období, minulé koalice, kdy ODS byla v opozici,“ řekl starosta Vojtěch Mencl (ODS).

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík (za Žít Brno) ale obvinil ze selhání právě dřívější opoziční strany. „Kromě řady preventivních protikorupčních opatření jsme dali opozici většinu v kontrolním výboru zastupitelstva,“ řekl. 

Bývalý šéf výboru Bohumil Straka (dříve TOP 09) podle něj za čtyři roky nezahájil ani jednu kontrolu. „Pan Bartík je jako tehdejší radní pro legislativu duchovní otec směrnice pro zadávání zakázek, které to korupční prostředí nastavila a umožnila,“ reagoval na výrok Straka.

,

Nejlepší videa na Revue