Při zátahu našla policie až 150 milionů a desítky kilogramů zlata

  • 676
Policisté při zásahu na politiky a lobbisty zajistili až 150 milionů korun v hotovosti a několik desítek kilogramů zlata. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta řekl, že jeho lidé provedli 31 domovních prohlídek.

Detektivové zatkli během mimořádně rozsáhlé akce, do které se zapojilo na 400 policistů, osm lidí. "V současnosti je sedm z nich obviněno," řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. U všech bude podán návrh na vazbu.

Policisté se případem zabývali od počátku roku 2012. "Náš zájem nebyl zabývat se politikou, nějakou politickou stranou. Prověřovali jsme zločineckou skupinu osob, která fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem skupiny měl být enormní zisk," řekl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Šlachta.

Nyní policisté obvinili sedm lidí za dva skutky. Prvním je zneužití vojenského zpravodajství ke sledování tří lidí pro soukromé účely. Sledování si objednala pravá ruka premiéra Petra Nečase Jana Nagyová (více zde).

Fotogalerie

Druhý případ se týká trojice rebelů a bývalých poslanců ODS, kteří loni výměnou za lukrativní funkce ve státních nebo polostátních firmách podrželi vládu při hlasování o daňovém balíčku tím, že se vzdali poslaneckého mandátu. Policie už proto dva z nich, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu, obvinila z korupce.

Vyšetřovatelé chtějí začít stíhat pro stejný čin i dalšího politika z ODS Marka Šnajdra. Ten je ale nyní v zahraničí, měl by se vrátit během pátku.

I zde figuruje Jana Nagyová. Podle vyšetřovatelů se právě ona účastnila podplácení. "Funkce, které získali, se týkaly společností České dráhy, Čepro a Aeroholding," dodal Šlachta.

Buď byli obvinění do funkcí dosazeni přímo, nebo tam umístili své lidi, z nichž profitovali, uvedla policie. Takto nasazeným je zřejmě Roman Boček, který se 1. října 2012 stal členem představenstva Českých drah, krátce poté, co se rebelové dohodli s premiérem o postupu při schvalování daňového balíčku.

Zda o podplácení rebelů věděl premiér Nečas, odmítla policie i státní zastupitelství komentovat. Řekli jen, že vyšetřují všechny verze.

Nikdo nám neutekl, tvrdí policie

Šéf protimafiánského útvaru Šlachta odmítl, že by někteří podezřelí unikli do zahraničí. Narážel tím na informace, že lobbisté Ivo Rittig nebo Roman Janoušek nejsou nyní v Česku. "Koho jsme chtěli zadržet, toho jsme zadrželi," prohlásil Šlachta. Připustil však, že policie spustila zatýkání dřív, než původně plánovala.

Šlachta odmítl vysvětlit, proč mezi stíhanými nejsou i lobbisté Rittig a Janoušek. Ovšem dodal, že počet obviněných není konečný.

Mezi stíhanými nicméně není ani pražský žalobce Libor Grygárek, u něhož policie při zátahu udělala také domovní prohlídku. Právě kvůli Grygárkovi případ dozorují státní zástupci v Olomouci.

,

Video