Do Prahy přijeli fanoušci CZ Bělehrad, policie dva z nich zatkla

  • 54
Policie zadržela dva příznivce Crvené Zvezdy Bělehrad, kteří do Prahy přijeli na odvetné utkání třetího předkola fotbalové Evropské ligy proti Spartě. Zhruba 300 se jich sešlo na Staroměstském náměstí a při pochodu na Letnou odpalovali světlice a další pyrotechniku. Jeden policista byl zraněn skleněnou lahví, kterou fanoušci hodili.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové před letenským stadionem po začátku zápasu zůstávalo asi 150 příznivců bělehradského týmu, kteří neměli vstupenky. „V případě násilného pokusu o vstup na stadion jsme připraveni zakročit,“ řekla Zoulová.

Fanoušky ze Staroměstského náměstí na Letnou doprovázeli policejní těžkooděnci. Policie zaznamenala devět použití pyrotechniky včetně odpálení v Letenském tunelu. „Musel být odvětrán a uklizen,“ podotkla mluvčí.

Podle Zoulové bezpečnost ve městě zajišťuje několik stovek policistů včetně antikonfliktního týmu nebo speciálních pořádkových jednotek. Policisté museli fanoušky upozorňovat, že nesmějí používat pyrotechniku a zakrývat si obličeje.

Fanoušci se do Prahy sjížděli od středy

Podle pražské policie příznivci srbského týmu přijížděli do české metropole už od středy autobusy, vlaky či auty. „V úzké spolupráci s ostatními kraji monitorujeme příjezd fanoušků, věnujeme se jednotlivým autobusům či větším transportním autům,“ potvrdila ve čtvrtek odpoledne iDNES.cz Zoulová.

Policisté kontrolovali zavazadlové prostory, ale také zjišťovali, zda nemají jednotliví fanoušci zákaz vstupu do Česka.

Kvůli fotbalu do Prahy dorazily tisícovky Srbů. „Podle prodaných lístků očekáváme jen na stadionu zhruba dva tisíce fanoušků. Nicméně podle našich informací počet cestujících do metropole bude vyšší,“ uvedla Zoulová.

Před odvetným utkáním 3. předkola fotbalové Evropské ligy s pražskou Spartou, které začalo v 19 hodin, se srbští fanoušci sešli na Staroměstském náměstí. Na zhruba tři sta Srbů, kteří v centru metropole popíjeli pivo a zpívali klubové chorály, dohlíželi těžkooděnci. Doprovodili je až na Letnou ke stadionu Sparty.

Minulé utkání v Praze provázely výtržnosti

Příznivci CZ Bělehrad mají pověst divočejších fanoušků. Zkušenosti s nimi má i česká policie. Když Srbové hráli v roce 2009 v předkole Ligy mistrů s pražskou Slavií, radikálové řádili v centru Prahy a na 150 jich skončilo v poutech.

Proto ve čtvrtek na bezpečnost v Praze dohlížejí stovky policistů dopravní, pořádkové i kriminální služby, antikonfliktního týmu, psovodi se služebními psy, policisté na koních a také policisté Speciální pořádkové jednotky. Do vzduchu mohou vyslat i policejní vrtulník.

Utkání omezí přibližně od 17. hodiny dopravu na Letné. Obyvatelům policie doporučila zvážit zamčení vchodových dveří a přeparkování aut.

Kolem jedenácté hodiny dopoledne se v Praze srazila kolona Speciální pořádkové jednotky s civilními vozy. Policisté se přesouvali do centra dohlížet na pořádek ve spojitosti s fotbalovým utkáním. Při nehodě se zranilo deset policistů (psali jsme zde).

,

Nejlepší videa na Revue