Policie obvinila z přerovského výbuchu tři muže

Přerov - Kvůli loňskému výbuchu nálože pod osobním autem šéfa přerovské hospodářské kriminálky obvinili vyšetřovatelé z obecného ohrožení tři muže z Prostějova a Přerova. Policisté zatím neznají motiv. Ostatní výbuchy v Přerově dávají kriminalisté do souvislosti s bývalým příslušníkem tajné služby Vladimírem Hučínem.

Pachatelé už jsou ve vězení
Ačkoliv jsou pachatelé za mřížemi a existuje i podezření, proč bombu odpálili, nebude lehké jim to dokázat. Otázkou je, zda budou jako důkaz u soudu stačit pouze odposlechy telefonů. "Nemůžu se k tomu vyjadřovat, nemám souhlas klienta," nechtěl zatím důkazní situaci komentovat jeden z advokátů Vratislav Kliment z Olomouce.

Všichni tři mladíci patřili do šestičlenné skupiny lidí ve věku od sedmadvaceti do osmatřiceti let, která je podezřelá ze série vloupání do prodejen na Prostějovsku. Všichni byli nezaměstnaní, už trestaní a za sérii vloupání mají na kontě škodu přes jeden milion korun. Za obecné ohrožení hrozí mužům až osm let vězení.

Útok proti nepoholnému policistovi
Loňská detonace semtexu pod autem šéfa místní hospodářské kriminálky je podle detektivů, kteří případ vyšetřovali, s největší pravděpodobností útokem podsvětí proti nepohodlnému policistovi.

VÍCE O EXPLOZÍCH
V PŘEROVĚ

Čtyři výbuchy souvisejí s Hučínem
Šéf kriminálky se nenechá zastrašit

Loni v červnu vyletělo do povětří kriminalistovo auto na sídlišti v Přerově-Předmostí. Vůz začal hořet a plameny se kvůli mírnému větru a vytékajícímu benzinu rozšířily na dalších šest vozů zaparkovaných v řadě.

Explozi naštěstí zaznamenal kamerový systém a rychle se tak o ní dozvěděli hasiči. "Nebýt jejich zásahu, mohlo v plamenech skončit dalších dvacet aut. Ačkoliv oheň šlehal do výšky několika metrů a každou chvíli hrozilo, že některé z aut vybuchne, lidé své vozy v panice odváželi pryč," vzpomíná jeden z přerovských kriminalistů.

Pokud by v autě, pod nímž byl semtex, někdo seděl, mohl dnes být podle pyrotechniků již po smrti. Dodnes je na sídlišti zřetelně vidět ohořelý asfalt na parkovišti.

Policie stanovila pět motivů
Detektivové stanovili zhruba pět motivů, proč by někdo dával bombu pod auto vysoce postaveného kriminalisty. Všechny verze, jako třeba sousedské spory, dluhy, dokonce i pomstu žárlivce, policie postupně prověřila a vyloučila. Na stole zůstala jediná varianta.

ÚTOK PROTI POLICISTOVI

29. června 2000 - Explodovalo auto šéfa hospodářské kriminálky v Přerově. Policie zatkla tři pachatele, vyšetřovatel nevyloučil, že si výbuch někdo objednal, aby policistu zastrašil.

CHYBA POLICIE

12. března 1999 - Do vzduchu vyletěla policejní služebna v Přerově-Předmostí poté, co policisté přinesli dovnitř rozbušky nalezené při úklidu jednoho domu ve městě. Vyšetřovatelé případ vyhodnotili jako selhání strážců zákona, kteří měli přivolat pyrotechniky.

EXPLOZE, KTERÉ PODLE
POLICIE SOUVISÍ S HUČÍNEM

14. června 1998 - Před půlnocí vybuchla v odpadkovém koši před budovou soudu trhavina. U soudu měl Hučín rehabilitační procesy.
25. února 1999 - Před muzeem vybuchla trhavina a zničila sloupek z pískovce. V muzeu byla výstava o protikomunistickém odboji, v okolí byly výstřižky z levicových novin zaměřené proti rehabilitacím disidentů, výbuch se stal v den výročí únorového puče.
1. prosince 1999 - Na okně pobočky Konfederace politických vězňů vybuchla trhavina. V okolí byly rovněž výstřižky, výbuch se stal přesně šestnáct let poté, co Hučín za totality zorganizoval explozi u domku agenta StB Antonína Mikeše.
4. února 2001 - Ve dveřích prodejny tabáku naproti policii explodovala trhavina. Trafika mimo jiné prodávala i levicový týdeník Nové Bruntálsko, který útočil na Hučína a BIS.

"Ze spisu nepřímo vyplývá, že si výbuch někdo objednal, aby zastrašil vedoucího hospodářské kriminálky. Zatím ale přesně nevíme, proč to udělal," konstatoval brněnský vyšetřovatel František Dostal.

Detektivům se podařilo vypátrat tři podezřelé mladíky ze sousedního okresu Prostějov. Policie tehdy vyšetřovala rozsáhlou sérii vloupání do prodejen a získala tak odposlechy mobilních telefonů podezřelých mladíků včetně jejich zaměření. To spolehlivě prokázalo, že byli pár minut před explozí v blízkosti místa výbuchu v Přerově-Předmostí.

"Do telefonu říkají: 'Hotovo. Jedeme pryč, za tři minuty vyletí auto do povětří.' I předtím jsou v hovorech signály, že se něco připravuje a že se to musí udělat ve čtvrtek," vysvětlil vyšetřovatel.

Z odposlechů také vyplývá, že mezi trojicí je vůdčí osoba, která celou akci řídila. "Je trochu inteligentnější než ostatní," poznamenal vyšetřovatel. Tím ale případ prozatím zůstal na mrtvém bodě, neboť zatčení odmítli vypovídat.

Vyšlo však najevo, že jeden z mladíků se dobře zná s lidmi z přerovského podsvětí, z nichž někteří se zapletli do pokoutní výroby alkoholu. Policisté před lety v Horní Moštěnici, Hustopečích a Předmostí odhalili černé stáčírny, pozavírali organizátory a zabavili desítky tisíc litrů rumu.

Podsvětí se pak přesunulo do Čech, až kriminalisté loni v prosinci v Líbeznicích u Prahy rozbili největší černou stáčírnu alkoholu v zemi. Pro tisíce lahví s kvalitní kořalkou asi za deset milionů korun muselo tehdy přijet přes třicet nákladních Avií. Mezi třemi zatčenými byly dvě známé firmy z Přerovska. "Nedá se vyloučit, že je to motivem exploze. Je to silná verze," podotkl přerovský kriminalista.

Mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková potvrdila, že bombový útok jako výhrůžka policistovi je věc zcela ojedinělá. "Já si na nic takového nepamatuji. Většinou je to záležitost mezi lidmi z kriminálního podsvětí motivovaná vyřizováním účtů nebo tím, aby někdo zaplatil, něco udělal, nebo naopak nic nedělal," uvedla policejní mluvčí.

Vytlučená okna v 1. patře v místnostech policejního oddělení v Přerově. V přízemí je nákupní středisko.

Pracovníci policie hledají stopy na okně přerovské kanceláře Konfederace politických vězňů, kde před půlnocí explodovala dosud neznámá trhavina.

V Přerově v noci vybuchl stánek s novinami, který je přímo proti policejnímu ředitelství, 5. února 2001

Místo nočního výbuchu v přerovské ulici Čapka-Drahlovského, kde vybuchla bomba ve stánku s novinami, 5. února 2001


Nejlepší videa na Revue