Jedním z vyšetřovaných lidí je i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej

Jedním z vyšetřovaných lidí je i soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Havlín (na snímku z roku 2008). | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Korupční kauza v justici. Policie obvinila soudce, žalobce a advokáta

  • 135
Pražské vrchní státní zastupitelství uvolnilo další informace k akci detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří ve čtvrtek pozatýkali několik lidí z justice. Šest z nich bylo obviněno z pěti různých trestných činů včetně vydírání a úplatkaření. Mezi nimi i pražský soudce Ondřej Havlín.

"Příslušníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve čtvrtek zadrželi s mým souhlasem celkem sedm osob. U šesti z nich již bylo zahájeno trestní stíhání pro trestné činy nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, vydírání, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby," řekla iDNES.cz šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Všech šest lidí bylo již obviněno. Pět obviněných stíhá policie na svobodě, šestého z nich dnes soud poslal do vazby. "Podala jsem u něj návrh na vzetí do vazby," potvrdila Bradáčová. Odmítla však specifikovat, o kterého z obviněných jde. Na dotaz ČTK sdělila, že vazbu soud uložil ze dvou důvodů - z obavy, že by obviněný ovlivňoval svědky, a kvůli tomu, aby dále nepokračoval v trestné činnosti.

Podle informací některých médií putoval do vazební věznice právě soudce Havlín.

Podle Bradáčové je mezi obviněnými soudce, státní zástupce, advokát a advokátní koncipient. "Dvě osoby stojí mimo právnická povolání," doplnila.

Policisté z ÚOOZ na případu pracují od podzimu. Kauzu dozoruje vrchní státní zastupitelství, protože má návaznost na rozhodovací činnost soudu a státního zastupitelství. Podle Bradáčové skutky souvisí s rozhodovací praxí soudce a státního zástupce. Konkrétní kauzy, stejně jako jména ale neřekla.

Obviněným je soudce Havlín ze soudu v Praze 2

To, že je jedním z vyšetřovaných i soudce Ondřej Havlín, už v pátek potvrdili jeho nadřízení z Obvodního soudu pro Prahu 2.

Na Havlína podal vloni předseda pražského městského soudu Jan Sváček trestní oznámení kvůli tomu, že se pokoušel ovlivnit svou kolegyni, bezdůvodně nahlížel do spisu a měnil v něm dokumenty. Spis se týkal Jana Harangozza, který byl spojován se soudcem Jiřím Berkou. Bradáčová ale vyloučila, že současné vyšetřování by mělo souvislost s případem kolem Harangozza.

V minulosti byl soudce nepravomocně kárně potrestán také za průtahy. Rozhodnutí později zrušil Nejvyšší soud s odůvodněním, že Havlín se na Obvodním soudu pro Prahu 2 řadí "k jedněm z nejlepších a nejvýkonnějších".

Z mediálně sledovaných kauz soudce rozhodoval například v případu bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny či sochaře Pavla Opočenského.


Video