Smlouvu s leteckými záchrankami v roce 2008 podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Smlouvu s leteckými záchrankami v roce 2008 podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. | foto: Petr Topič, MAFRA

Policisté obvinili exministra Julínka. Způsobil škodu 792 milionů, tvrdí

  • 395
Protikorupční policie obvinila bývalého vrcholného představitele ministerstva zdravotnictví. Vyšetřovatelé tvrdí, že protiprávně rozhodl o tom, že leteckou záchrannou službu budou mít na starost soukromé firmy. Státu tak údajně vznikla škoda 792 milionů korun, provozovatel letecké služby to však odmítá. Policie jméno neuvedla, podle informací MF DNES je to exministr Tomáš Julínek.

Kriminalisté obviněnému kladou za vinu, že v rozporu se svými povinnostmi převedl provozování vrtulníků letecké záchranné služby z ministerstev obrany a vnitra ve prospěch dvou nestátních provozovatelů.

"Dosud způsobená škoda České republice by měla činit cca 792 milionů korun s tím, že další plnění je z důvodu uzavření smluv předpokládáno až do roku 2016," řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle něj byla ministerstva schopna služby poskytovat výrazně levněji než komerční subjekty. Případ bude dozorovat Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Obviněný je podezřelý ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Mluvčí na dotaz iDNES.cz odmítl uvést, o koho se jedná.

"O vyšetřování ministerstvo zdravotnictví ví, neboť policisté si od něj vyžádali některé dokumenty a ty jsme jim poskytli," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva  Viktorie Plívová s tím, že nemá žádné informace o tom, koho konkrétně se vyšetřování týká.

Smlouvu se společnostmi podepsal v roce 2008 Julínek

Převedení provozu záchranky předloni kritizoval sněmovní zdravotní výbor. V této souvislosti zmiňoval exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který smlouvu se soukromými společnostmi podepsal v roce 2008 (více o kritice výboru čtěte zde). Ve výběrovém řízení uspěly společnosti Alfa-Helicopter a DSA.

"My jsme podávali trestní oznámení, ale nyní nevím, jak to dopadlo. Policie to přes rok šetřila. První smlouvy, které byly v této věci podepsány, jsou už několik let staré, tu poslední ale podepsal exministr Julínek," řekl iDNES.cz poslanec a místopředseda zdravotního výboru Jiří Štětina z Věcí veřejných.

Že je stíhaným Julínek, potvrdil MF DNES zdroj, který o vyšetřování ví. Redakce iDNES.cz se snažila bývalého ministra za ODS kontaktovat, nebral ale telefon a nereagoval ani na SMS.

Tendr za téměř tři miliardy korun na zajištění letecké záchranné služby vypsalo ministerstvo v první polovině roku 2008. Zvítězily firmy Alfa Helicopter a DSA, jež se do tendru přihlásily společně.

DSA uvedla, že provozuje leteckou záchrannou službu na základě řádných výběrových řízení a uzavřených smluv. "Uváděná škoda je naprosto nepravdivá a zavádějící, protože armáda a policie nebyla dodnes schopna stanovit kompletní cenu za vlastní provoz," sdělil předseda představenstva DSA Tomáš Suchánek. Ředitel Alfa Helicopter Pavel Müller nechtěl kauzu komentovat.

Julínek skončil v čele ministerstva v lednu 2009, kdy jej vystřídala Daniela Filipiová. Od resortu se však úplně neodstřihl. Za současného ministra Leoše Hegera působil jako externí poradce dnes už bývalého náměstka Vítězslava Vavrouška. Na ministerstvu má i nadále dohodu o pracovní činnosti, věnuje se posuzování legislativních návrhů.

Exministr v rozhovoru pro iDNES.cz v srpnu 2011 uvedl, že radí i premiérovi Petru Nečasovi (rozhovor čtěte zde). Podle webu vlády Julínek do poradního sboru předsedy vlády nadále patří. Mluvčí vlády Jan Hrubeš iDNES.cz řekl, že premiér se k případu vyjádří až poté, co bude oficiálně potvrzené, koho policie obvinila.

, ,

Nejlepší videa na Revue