Rapeři v kontroverzním klipu útočí na bezdomovce.

Rapeři v kontroverzním klipu útočí na bezdomovce.

Rapeři, kteří natočili klip o „konečném řešení“, půjdou k soudu

  • 148
Trojice raperů s přezdívkami Hrobka, Pitva a Řezník narazila s klipem, v němž chtějí jednou provždy násilím "vyřešit" problém bezdomovectví, Romů či přistěhovalců. Policisté je za video navrhli obžalovat, autorům hrozí i tři roky.

"Vymysleli jsme řešení, na somráky z Karláku necháme spadnout lešení, na Ukrajince zase čeká hromadný oběšení," deklamuje trojice raperů v kontroverzním klipu, který se před více než dvěma lety objevil na serveru Youtube.

Ačkoli zastánci tvůrců i oni samotní na internetu prohlašují, že video plné vulgarit a navádění k násilí je nadsázka a parodie stejně jako hudební styl horrorcore rap, ke kterému se hlásí, policisté i žalobce měli jiný názor.

Ve čtyřminutové písni, která si bere na paškál především bezdomovce, ale i narkomany, Romy, Ukrajince či gaye, spatřují kriminalisté trestné činy násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za ty hrozí třem mužům z Prahy ve věku 23, 24 a 29 let až tříleté tresty.

"Bylo prokázáno, že ten klip už i svým samotným názvem a textem je rasistický, a to umocňuje i video, které ukazuje, jak se má útočit na bezdomovce," řekla iDNES.cz mluvčí pražské policie Eva Stulíková. Podle ní policisté zkoumali i další tvorbu raperů, ta však "prošla". "Žádný z dalších textů už ale nebyl tak nenávistný," vysvětlila policistka.

Po autorech policie pátrala od března. Kriminalistům se podařilo zjistit, kdo se skrývá pod přezdívkami, v červnu pak podali návrh na obžalobu, kterému posléze státní zástupce vyhověl.

Kdo o vině či nevině hudebníků rozhodne, zatím není jasné. Případ se už na konci června dostal k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Ten ale kauzu předal pražskému vrchnímu soudu, aby vyřešil takzvaný spor o příslušnost - není totiž zřejmé, kde všude se klip natáčel. "Soudkyně se domnívá, že jí nepřísluší o tom rozhodnout," vysvětlil místopředseda obvodního soudu Jaroslav Pytloun. Vrchní soud se však ke spisu zatím nedostal.

Původní problematický klip z internetu sice zmizel, ale jeho kopie se na Youtube i jinde na internetu dál dají bez problémů najít.


Nejlepší videa na Revue