Muže hledaly marně desítky policistů a hasičů.

Muže hledaly marně desítky policistů a hasičů. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Záchranářka našla tělo muže, kterého marně hledaly desítky policistů

  • 17
Dobrovolná záchranářka se psem našla tělo muže, po kterém před týdnem v okolí hradu Střekov neúspěšně pátraly desítky policistů a hasičů. Muž podle všeho spáchal sebevraždu.

"V úterý krátce po sedmé hodině večer oznámila žena, že v silně zalesněném a nepřístupném terénu nalezla oběšeného muže. Na místo se dostavila policejní hlídka a přivolaný lékař již pouze mohl konstatovat smrt. Byla nařízena zdravotní pitva," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Policie u muže našla doklady, podle kterých potvrdila, že je to člověk, po kterém týden pátrá. Tělo museli z těžko přístupného terénu snést hasiči.

"Transport byl velmi obtížný a trval více než pět hodin. Použili jsme terénní transportér, takzvaného železného koně. Pohřební službě jsme tělo předávali na parkovišti u hradu Střekov v půl čtvrté ráno," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Mužovo tělo objevila Jana Martínková ze Sboru dobrovolných hasičů Hejnice, která se se svou cvičenou fenou labradorského retrívra pravidelně zúčastňuje mistrovství v plošném hledání lidí.

"Na policejní pátrací akci nás bohužel nepřizvali, ale když skončila, začala jsem okolí každý den prohledávat po jednotlivých čtvercích. Už jsem skoro chtěla skončit, když jsme na pána narazili v nepřístupném místě ve skalách, asi čtvrt kilometru vzdušnou čarou od parkoviště pod hradem," říká Martínková. 

Muž volal manželce, že se vším skoncuje

Pětapadesátiletý muž zaparkoval minulé úterý kolem půl čtvrté odpoledne u hradu Střekov a vydal se s batohem směrem na Novou Ves. Poté zavolal manželce, které řekl, že se vším skoncuje, že už nemůže dál. Krátce po šesté mu ještě volala dcera, ale on jí neodpovídal.

Policisté, na které se dcera obrátila, muže začali okamžitě hledat po nemocnicích a na místech, kde se nejčastěji zdržoval. Když na parkovišti u hradu Střekov objevili jeho auto, prohledávali okolí, ale muže nenašli.

Pátrání pokračovalo i druhý den, kdy prohledávaly několikakilometrové okolí hradu desítky policistů, hasičů a strážníků, včetně vrtulníku s termokamerou. Muže se však také nepodařilo najít (o pátrací akci zde).

"Škoda že nás tenkrát nezavolali. Fena má speciální plošný atest ministerstva vnitra na hledání pohřešovaných osob a velmi těžké hasičské zkoušky na hledání lidí. Jsme zvyklí pracovat v neprostupném prostoru a je nás takových víc," dodala Martínková.


Video