Policista Petržílek prohrál soud s prezidiem. Jeho sesazení bylo oprávněné

  • 2
Policista Jan Petržílek byl z postu šéfa analytického odboru protikorupční policie odvolán oprávněně. Rozhodl o tom pražský městský soud, který zamítl Petržílkovu žalobu na policejní prezidium. Dožadoval se zrušení rozhodnutí. Muž je obviněný z vynesení odposlechů podnikatele Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma.

Petržílkovu kariéru v bezpečnostních sborech - nejprve v civilní kontrarozvědce a poté u protikorupční policie - přerušilo obvinění z října 2013. Podle inspekce BIS předal politiku Vítu Bártovi odposlechy, které pořídila BIS a které dokumentovaly vliv lobbisty Janouška na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Tehdejší šéf protikorupčních policistů Milan Komárek nejprve Petržílka postavil mimo službu, a poté, co muž přišel o bezpečnostní prověrku, jej sesadil z pozice vedoucího a přeřadil k jinému odboru.

Petržílek ve středu před soudem řekl, že nejvyšší představitelé BIS upozorňovali jeho šéfy, že by mohl být bezpečnostním rizikem, což důrazně odmítá. Jeho pozice byla prý pevná v době, kdy útvar vedl Tomáš Martinec. Po nástupu Komárka se to změnilo.

Policista napadl žalobou jak rozhodnutí Komárka z července 2014, tak následné potvrzení ze strany tehdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Podle obviněného policisty mu jeho nadřízený neumožnil vyjádřit stanovisko k přeřazení. Volné místo vytvořil účelově a přesunu na jinou pozici navíc brání faktická překážka - konkrétně to, že Komárek předtím Petržílka zprostil výkonu služby.

Policejní funkcionáři ale podle soudu postupovali správně, protože Petržílek v daném období přišel o bezpečnostní prověrku, což bylo předpokladem pro vykonávání funkce. Pro rozhodnutí soudu nebyly podstatné další okolnosti. Petržílek například podal žalobu proti odebrání prověrky. Zastal se ho Nejvyšší správní soud, který nařídil Národnímu bezpečnostnímu úřadu, aby se prověrkou znovu zabýval. Její platnost však v mezičase uplynula.

Trestní stíhání Petržílka a Bárty za ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci bylo nedávno ukončeno a obvinění se nyní seznamují se spisem. V odposleších Janouška a Béma, které v březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes, se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“. BIS nahrávky podle deníku pořídila v roce 2007. O dva roky později prý unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil Bárta.

,

Nejlepší videa na Revue