V Koněšíně na Třebíčsku zavraždili starší pár. Na snímku uprostřed dům, v němž těla našla vnučka zavražděného muže. | foto: Hana Jakubcová, MF DNES

Seniory z Koněšína ubodal přítel vnučky, přiznal se u výslechu

  • 4
Kriminalistům na Vysočině se podařilo dopadnout dvojnásobného vraha, jenž má na svědomí starší pár v Koněšíně na Třebíčsku. Seniory ubodal šestadvacetiletý přítel jejich vnučky.

Vražda se v pětisethlavé obci stala v červnu. Protože se policistům nedařilo najít pachatele, na podzim přistoupili k odběrům DNA. Plošný screening DNA využívají jen výjimečně. Zkoumali geny všem obyvatelům.

Policii se šestadvacetiletý vrah k činu přiznal ve středu, kdy absolvoval výslech na detektoru lži. S ním sám souhlasil. Po detektoru si ho policie vzala na dlouhotrvající výslech, kde se doznal.

Policie zatím byla skoupá i na informace o motivu činu. Podle jejích informací byl muž v blíže neurčeném vztahu k rodině obětí.

Jak iDNES.cz potvrdila starostka obce Hana Žáková, vraždil přítel vnučky obětí. "Byl to jeden z našich občanů, který má v obci trvalý pobyt ale nezdržuje se u nás od té doby, kdy se s vnučkou odstěhoval jinam," sdělila starostka. Motivem vraždy měly být spory v rodině, ke které měl přes vnučku blízko.

Lidem ve vsi se ulevilo, říká starostka

Vrah ubodal partnerský pár seniorů v jejich domku na okraji vsi. Brutální vražda, jakou kriminalisté na Vysočině dlouho nepamatují, se stala v noci na 17. června, kdy se hrálo mistrovství Evropy ve fotbale, zápas České republiky s Polskem.

Za vsí to "tepalo" až do brzkých ranních hodin ve dvou hospodách. Ulicí, kde žily oběti vraha, chodily celou noc hloučky lidí jak na fotbal, tak do nedaleké chatové oblasti.

Těla objevila vnučka zavražděného muže dalšího dne po poledni. "Oběti měly bodnořezné rány i v obličeji. Na místě bylo několik desítek stop. Stopy z místa činu byly jedny z nejzásadnějších informací, které nás dovedly k pachateli. Problém byl, že od začátku nebyl znám motiv," sdělil kriminalista Pavel Kubiš.

Do obce hledání vraha přineslo nervozitu, která trvala po celou dobu vyšetřování. "Jsme skutečně rádi, že policisté dopadli pachatele. Řekla bych, že všem obyvatelům se před svátky, které se mají prožít v klidu a míru, ulevilo," sdělila starosta Koněšína Žáková.

Ocenila i přístup policie, která kvůli příbuzenským vztahům v rodině neměla podle starostky lehkou situaci. Pachateli hrozí patnáct až dvacet let, případně doživotí.

"Během vyšetřování jsme mluvili asi s pěti sty lidmi. Ze vzorků DNA zůstane v naší databázi jen vzorek pachatele, všechno ostatní bude zničeno," ujistil kriminalista Kubiš.  

,

Video