Radek John (vpravo) vedle starosty Pavla Loudy při nedávné návštěvě Nového Bydžova.

Radek John (vpravo) vedle starosty Pavla Loudy při nedávné návštěvě Nového Bydžova. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Policejní zásah v Bydžově by měli zaplatit Vandasovi dělníci, míní John

  • 513
Účet za policejní manévry v Novém Bydžově by měla dostat k zaplacení Dělnická strana sociální spravedlnosti a její šéf Tomáš Vandas. Myslí si to ministr vnitra Radek John. Policie je podle něj na sobotní demonstrace příznivců extrémní pravice i jejich odpůrců dobře připravena.

John se přijel seznámit s opatřeními přímo na krajské policejní ředitelství v Hradci Králové. Do nedalekého Nového Bydžova se chystají v sobotu jak příznivci DSSS, tak jejich odpůrci z řad Romů a antifašistů.

Kdo se pozval do Bydžova

Dělnická strana sociální spravedlnosti
Ohlásila mítink na náměstí a pochod, trvání od 10 do 17 hodin. Předpokládaná účast 250 lidí.

"Za poklidné soužití v Novém Bydžově"
Shromáždění nahlásil Drahomír Radek Horváth za iniciativu Nový Bydžov není sám! od 6 hodin do 22:30. Mají se do něj zapojit Romové, příznivci Strany zelených a Pirátské strany, pozvali také vládní zmocněnkyni pro lidská práva Moniku Šimůnkovou.

"Proti rasismu a neonacismu" + "Happening proti rasismu a neonacismu"
Obě akce nahlásil Jan Cemper spojovaný s Československou anarchistickou federací, trvání od 10, happening už od 8 do 22 hodin.

Anarchisté a antifašisté dávali na svých webech najevo, že chtějí pochod dělnické strany zablokovat. Antifašistická solidarita vyzývá své příznivce, aby vytvořili blokádu vsedě, živý řetěz nebo barikádu. Do města pravděpodobně přijedou i další radikálové, pozvánky na svých webech šířila krajně pravicové organizace Národní odpor a Autonomní nacionalisté.

"V ulicích budou desítky až stovky policistů," řekl už ve čtvrtek velitel policejního opatření Petr Krása. V akci budou vedle pořádkové a dopravní policie a těžkooděnců i kriminalisté, policisté se psy či na koních. V záloze čeká vrtulník a vodní dělo. (více o přípravách čtěte zde)

"Ze zákona zajišťujeme bezpečnost a pohybuje se to ve stovkách tisíc korun. Extrémistická strana tak pustila žilou státnímu rozpočtu svým pochodem a o ty statisíce budeme chudší," prohlásil John.

"Pan Vandas a extrémisté by si měli zaplatit to, co kvůli nim musíme udělat, nicméně to nenastane," dodal ministr. Policie ale podle něj v přípravách udělala maximum.

Podle novobydžovského starosty Pavla Loudy město počítá s tím, že by mohlo přijet až tisíc lidí, jen DSSS jich ohlásila 250. Většina podobných akcí oznámených v minulosti ale nakonec měla spíš nižší než ohlášenou účast.

Obyvatelé Bydžova se snažili odjet mimo město

V každém případě hodně lidí z Nového Bydžova se pokusí strávit sobotu mimo město. Zavřené zůstanou také některé obchody. Problémy se soužitím s Romy eskalovaly na přelomu roku, kdy došlo v rychlém sledu k několika trestným činům. Podle starosty za nimi stáli Romové.

Příznivci extrémní pravice teď zdůvodňují svůj mítink a pochod tím, že jedou pomoci zdejším obyvatelům, když jim město nepomůže samo. Ne všichni to ale tak vnímají.

"V sobotu budeme mít zavřeno. Bojíme se, uklízíme i před obchodem, kde máme bedny na noviny. Člověk nikdy neví, co se stane," řekla Hana Havelková, která pracuje v prodejně potravin blízko náměstí.

Romské rodiny kvůli obavám z demonstrantů odjely ke svým příbuzným v jiných městech už ve čtvrtek a mnozí rodiče omlouvali děti z výuky. Vedení bydžovské praktické školy proto dalo žákům na pátek volno.

, ,

Video