Nové policejní passaty mají problémy s radary, které občas vypadávají. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Rychlé policejní passaty mají problém s radary. Další míří do servisu

  • 409
Policie má problémy s passaty určenými na chytání silničních pirátů. V Ústeckém kraji už musely být odstaveny oba rychlé vozy, které severočeská policie před dvěma měsíci dostala. Porouchaná je nejdůležitější část výbavy - radar. Podle policejního prezidia jde pouze o softwarovou závadu.

"Samotná auta jsou v pořádku. Potíže jsou ale s radarem, který chvíli měří, chvíli ne. Policejní kombi je mimo provoz a zamíří do Kunovic na opravu," uvedl náčelník severočeské dopravní policie Jiří Ušák.

V Ústeckém kraji dostala policie rychlé passaty dva. Druhý, limuzína, už v servisu se stejnou závadou byl.

Podle Ušáka to přitom není problém jen těchto dvou vozů. "Na opravu bylo svoláno několik aut. Podle mých informací má totiž stejné potíže více vozů i v dalších krajích," poznamenal Ušák

Podívejte se na video, když si passaty policie přebírala.

26. srpna 2011

To potvrdil i policejní prezident Petr Lessy. "Postupně tam zajedou všechny passaty, i když se tyto problémy vyskytly jen u několika z nich." Podle něj se jedná o chybu programu v zařízení, která bude opravena prakticky na počkání a v záruce.

Nové passaty mají pod kapotou 300 koní a z nuly na sto zrychlí za necelých šest vteřin. Tachometr sice uvádí nejvyšší rychlost 260 kilometrů v hodině, ale severočeští policisté v tomto autě jeli už i 306. Spotřeba je trochu vyšší, kolem 12 litrů na 100 kilometrů.

Každý z passatů stál policii přes milion. Policisté předpokládají, že řidiči ho na pokutách zaplatí ještě do konce roku.

Severočeská policie předpokládá, že nové passaty za více než milion korun
Severočeská policie předpokládá, že nové passaty za více než milion korun

Severočeská policie předpokládá, že nové passaty splatí do konce roku pokuty od přistižených řidičů.

Samotné auto se neliší od sériově vyráběných vozů, výjimečné je ovšem výbavou na palubní desce. Kamera ovládaná přes tablet spolujezdce dokáže zachytit a vyhodnotit podle SPZ, zda má auto propadlou technickou nebo jestli se po něm pátrá. Výjimečnější je pak ještě to, že vozy mají řazení nejen vedle sedadla, ale i pod volantem.

Radar, pokud právě funguje, měří i za jízdy v obou směrech. Údaje se objeví na displeji, případně je zařízení hlásí z reproduktoru v rohu pod střechou. Z toho, že radary vypadávají, policie zatím závěry nevyvozuje.

"Jedná se pouze o softwarovou záležitost. Je to nový, spičkový produkt na trhu a občas se taková věc stane každému výrobci," podotkl Lessy.

2. dubna 2012

,

Video