Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Policisté dopadli podvodníka s e-shopy. Schoval se před nimi pod peřinou

  • 13
Rychnovští kriminalisté vypátrali muže, který založil několik podvodných e-shopů a připravil desítky lidí o desítky tisíc korun. Muž se při dopadení před policisty snažil ukrýt pod peřinami. Pod postelí si schovával 220 tisíc korun v hotovosti, další finance mu policisté zabavili na účtě.

„Případ podvodu přes internet začali kriminalisté rozplétat v létě tohoto roku, kdy se na ně obrátil muž z Rychnovska. Jeho IČO a další data z obchodního rejstříku zneužil neznámý podvodník, obchodující přes internet a poškození lidé pak kontaktovali právě jeho,“ uvedla krajská policejní mluvčí Alena Kacálková.

Muž, jehož údaje pachatel zneužil, se v létě obrátil i na redakci iDNES.cz (psali jsme zde). Tehdy se domníval, že pod jeho jménem fungují stránky www.top-elektro.cz. Policisté nyní uvedli, že pachatel založil i další e-shopy www.slevykomplet.cz a www.slevilek.cz.

Platba předem se nevyplatila

Takto vypadaly stránky e-shopu top-elektro.cz ještě v době, kdy fungovaly - 3. srpna 2016.

Postupným šetření policie zjistila, že se jedná o čtyřiadvacetiletého mladíka z Mělníku, který webové stránky založil v rozmezí května a srpna tohoto roku.

Na falešných e-shopech nabízel za nižší ceny, než je obvyklé, elektrotechniku (pračky, kamery, mobilní telefony, počítače, sporáky) a zahradní techniku (gril, sekačku, křovinořez). Při objednávce zboží požadoval platbu předem na účet.

„Bankovní účty, které uváděl, také nebyly jeho, nýbrž dvou „bílých koní“, kteří mu manipulaci s nimi umožnili na omezenou dobu (přibližně týden) s legendou obviněného, že jim nabídne práci doma, ale musí si ověřit jejich solventnost. Během té doby pak na účty obou důvěřivců přicházely platby zaslané nakupujícími,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Pachatel v této trestné činnosti není žádný nováček. „Jeho opatření byla sofistikovaná, neprozradil například nikdy svoji identitu (ani při jednání s bílými koňmi), vytvořil si falešný profil na Facebooku, na počítačích se připojoval přes servery z Asie a předpokládal, že účty bílých koní budou zablokovány, proto je zneužíval omezenou dobu,“ popsala Kacálková.

Přes jeho důmyslně vymyšlený podvod se policistům z rychnovského oddělení podařilo mladíka dopadnout. Když na něj policisté ráno zazvonili, muž se před nimi snažil skrýt v peřinách.

Doposud mají kriminalisté informace o 69 poškozených, ale domnívají se, že jejich počet není konečný. Škoda, kterou jim způsobil, je nyní pohybuje v řádech deseti tisíců korun. Za podvod nyní hrozí mladému muži vězení v délce až pěti let.


Video