Otec s dcerou kvůli podvodu s evropskými dotacemi postavili penzion. Ilustrační snímek

Otec s dcerou kvůli podvodu s evropskými dotacemi postavili penzion. Ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Otec s dcerou postavili penzion za 30 milionů. Díky podvodu s dotacemi

  • 182
Podvod za 30 milionů korun se podle vyšetřovatelů povedl otci s dcerou z Táborska, kteří si za cizí peníze postavili penzion. Stačila jim k tomu "maličkost" - zfalšované dokumenty, díky kterým získali milionovou evropskou dotaci. Teď jim hrozí až deset let vězení.

Jihočeští kriminalisté stíhají hned pro tři trestné činy dceru s otcem z Táborska. Podle nich zneužili dotace z Regionálního operačního programu (ROP) a díky tomu mají penzion na Prachaticku za 30 milionů korun.

"V úterý byla dvojice obviněna. Otec s dcerou (56 a 32 let) dokázali bez vlastních větších finančních zdrojů postavit penzion. Vše za cenu podvodu spáchaného formou spolupachatelství, zločinu dotačního podvodu a zločinu poškozování finančních zájmů Evropské unie," vyjmenoval jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Dvojice si v roce 2008 objednala od firmy stavbu penzionu. Společnost ujistili, že vše uhradí v plné výši.

Požádali proto o dotaci z ROP. Při žádosti o dotaci, kterou skutečně obdrželi, ovšem uvedli nepravdivé údaje týkající se vlastního finančního krytí.

Společnost obviněného muže totiž dceři vystavila potvrzení o fiktivní půjčce 14 milionů korun. K získání finančních prostředků z Evropské unie to stačilo. Dotace byla ve výši 13,5 milionu korun.

Už při první etapě výstavby penzionu se však potýkali s problémy s hrazením závazků, a tak se jim ještě podařilo vylákat od stavební firmy půjčku 12,5 milionu korun. Společnost už měla rozestavěno a stála před hrozbou, že bez poskytnutí půjčky padne dotace a z celé stavby nebude vůbec nic. Proto obviněným peníze půjčila.

"Regionální rada regionu soudržnosti Jihozápad postupovala při udělení dotace podle aktuálních metodik a pravidel. Příjemce doložil platný doklad, ve kterém se zavazuje, že má dostatek finančních prostředků k předfinancování projektu. V průběhu realizace projektu se projekt kontroloval a nenašla se žádná pochybení. Po dokončení projektu příjemce dostal dotaci ve výši 13,6 milionů korun," popsala Michaela Šímová, pověřená vedením Úřadu Regionální rady ROP Jihozápad.

Zásadní problém však podle Šímové nastal ve fázi udržitelnosti projektu. Příjemce se totiž podpisem smlouvy zavazuje k plnění celé řady konkrétních povinností a to až na dobu tří let po dokončení projektu. "Tam ROP Jihozápad odhalil závažná pochybení, která povedou až k rozhodnutí o navrácení celé částky dotace," uvádí Šímová.


Video