Roman Vaškůj u soudu v Brně

Roman Vaškůj u soudu v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Podnikatel Vaškůj nenastoupil do vězení. Pošťačka ho našla, policie marně pátrá

  • 19
Uprchlý podnikatel Roman Vaškůj se už dva týdny vyhýbá vězení, kde si má odsedět 7,5 roku za nelegální obchody s pohonnými hmotami. Je po něm vyhlášeno policejní pátrání, které je zatím neúspěšné. Poštu si ale vyzvedl.

Vaškůj, jehož nemůžou dopadnout muži zákona, si však minulý týden ve Zlíně převzal dvě soudní obsílky, které podepsal. Pak se po něm opět slehla zem.

"Převzal si je 7. července v místě bydliště. Takže předpokládám, že tam opravdu byl. Pošťačka musí kontrolovat totožnost osoby podle občanského průkazu," uvedl přerovský soudce Jiří Barbořík, který na Vaškůje zatykač vydal.

"Pokud bude chycen, měl by být okamžitě dodán do výkonu trestu," dodal.

Vaškůj ale policii uniká. "Pátráme po něm, zatím neúspěšně. Policisté prověřují místo jeho bydliště a ptají se také jeho příbuzných a známých. Nikdo však o něm nemá zprávy," uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Sedmapadesátiletý zlínský podnikatel měl do vězení v Brně - Bohunicích nastoupit 1. července. Má si tam odsedět 7,5 roku. Podle soudu připravil stát na daních o půl miliardy korun, když v 90. letech vozil ze Slovenska motorovou naftu a benzin. Vaškůj, na něhož soud už vydal příkaz k dodání do výkonu trestu, svoji vinu odmítá. - čtěte Podnikatel Vaškůj pomáhal Čunkovi, teď prchá před vězením.

Stejně jako v případě pokusu o uplácení Marcely Urbanové, která figurovala jako korunní svědkyně v aféře Jiřího Čunka. V této kauze mu hrozí dalších osm roků vězení. Právě proto, že se Vaškůj nezúčastnil posledního hlavního líčení, na něho soudce vydal zatykač.

Zřejmě pobývá v zahraničí

"Jeho nepřítomnost v této kauze si dávám do souvislosti s tím, že nenastoupil k výkonu trestu," vysvětlil Barbořík.

Jednou z obsílek, kterou si už jako uprchlý převzal, bylo předvolání k srpnovému hlavnímu líčení v kauze Urbanová. Druhou pak výzva k nástupu trestu. "Převzal si ji se zpožděním 7. července," řekla mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Vaškůj na výzvu nereagoval ani zpětně. A do věznice zatím nepřišel. "Stále se vyhýbá vězení," řekla Dana Krejčířová z brněnské věznice.

Kde momentálně Vaškůj je, neví věznice, soudy ani policie. Jeho právní zástupce o tom nechce mluvit. Před několika týdny se ale soudci Barboříkovi ozval z Ázerbájdžánu, kde byl údajně na obchodním jednání. Tvrdil, že pak pojede do Švýcarska.

Je tedy možné, že se skrývá v zahraničí. Podobně to udělali odsouzení podnikatelé Viktor Kožený, Radovan Krejčíř či Tomáš Pitr. "Lidé, kteří jsou v podobné situaci, obvykle volí destinace, kde na ně české úřady nemohou," řekl Barbořík.


Video