Desítky vězňů opustily 1. ledna 2010 věznici v Příbrami. (1.1.2010) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Po novoročním propouštění je za mřížemi o 296 vězňů méně

  • 49
České věznice opustilo na Nový rok celkem 296 vězňů. Do vězení se dostali za kriminální činy, které zrušil nový trestní zákoník. Počet propuštěných je definitivní. Na svobodu se dostalo 290 lidí z výkonu trestu a šest vazebně stíhaných.

"Všech 296 vězňů bylo propuštěno hned první lednový den," řekl iDNES.cz mluvčí vězeňské služby Robert Káčer.

Propouštění se týká pouze drobných skutků, které po 1. lednu nejsou trestné. "Nepůjde tedy o žádné násilníky, ani nebezpečné pachatele," uvedla minulý týden ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Na svobodu se tak dostali lidé, kteří řídili auto bez řidičského průkazu nebo recidivisté odsouzení za drobné krádeže. Nový trestní zákoník ruší i trestné činy pytláctví se škodou méně než 5 000 korun či domácí výrobu lihovin. Podle nového trestního zákoníku se bude pachatel v těchto případech zodpovídat pouze z přestupku, za který vězení nehrozí.

Nejvíce vězňů odešlo na Nový rok z vězeňských zařízení ve Vinařicích na Kladensku, v Příbrami, v Ostrově na Karlovarsku a ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Nikdo naopak neopustí věznici Mírov, kde si trest odpykávají lidé odsouzení za nejzávažnější trestnou činnost. - čtěte Vězni zamířili na svobodu. Brány jim otevřel nový trestní zákoník

Desítky vězňů opustily 1. ledna 2010 věznici v Příbrami. (1.1.2010)Desítky vězňů opustily 1. ledna 2010 věznici v Příbrami. (1.1.2010)

Ve věznici v Plzni na Borech se 1. ledna večer oběsil třiadvacetiletý muž. Podle nepotvrzených informací žil v domnění, že ho z vězení propustí na Nový rok. K tomu se ale věznice i plzeňská policie odmítá vyjádřit. - čtěte Na Borech se oběsil vězeň, který i po propouštění zůstal za mřížemi

"Čekáme na výsledky pitvy," sdělila iDNES.cz mluvčí plzeňské policie Martina Hábrová s tím, že více informací k případu zatím nesdělí.

"Nejsem kompetentní odpovědět vám na otázku, za co byl muž odsouzen," dodala Hábrová.

Nejvíce vězňů odešlo z vězení za Havla

Na Nový rok šlo o druhé největší propouštění vězňů v souvislosti se změnou legislativy. Na přelomu let 2001 a 2002 podle úřadu opustilo věznice kolem 3000 lidí.

Největší propouštění pro lidi ve vězení vyhlásil 1. ledna 1990 Václav Havel poté, co byl zvolen prezidentem. Na svobodu se tehdy dostalo více než 20 tisíc lidí z celkového počtu 30 tisíc.


Video