Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Plavkyně při závodech po bodnutí vosou zkolabovala, nesl ji vrtulník

  • 57
Vosí bodnutí na Karvinsku málem nepřežila osmnáctiletá plavkyně. Během závodů ji postihla vážná alergická reakce a zkolabovala, z vody ji vytáhli plavčíci, na břehu pak přestávala dýchat a ztrácela vědomí. Do nemocnice ji musel přepravit vrtulník.

Událost se stala na přehradě Těrlicko kolem sobotní třinácté hodiny.

„Osmnáctiletou plavkyni bodla při plaveckých závodech vosa. Její alergická reakce byla bouřlivá, stačila však vyslat signál o pomoc, takže ji včas vytáhli z vody a dopravili na břeh,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

Dívka však zanedlouho začala ztrácet vědomí a přestávala dýchat. „První pomoc poskytovala postižené přítomná zdravotnice. Přivolaní záchranáři pak pacientce napíchli žílu a lékař ihned zahájil podávání potřebných léků,“ dodal.

Když se dívka trochu vzpamatovala, záchranáři ji přepravili vrtulníkem na oddělení urgentního příjmu FN Ostrava. „Žena je sice stále v naší péči, ale její zdravotní stav je stabilizovaný,“ sdělil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Od začátku letní sezony už záchranáři v Moravskoslezském kraji ošetřili několik desítek lidí s alergií na bodnutí hmyzem.

Vážná alergická reakce dívku postihla na Těrlické přehradě.

Vážná alergická reakce dívku postihla na Těrlické přehradě.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Video