Plameny pohltily zásoby sena a slámy

Oheň zničil zásoby sena a slámy soukromému zemědělci Petru Šmolíkovi z Příkosic na Rokycansku. Jeden hasičů se při zásahu vážně zranil. Plameny zpozoroval v neděli sám rolník. "Kolem šesté večer jsem dojil a ucítil jsem kouř," vylíčil Šmolík.

"Vyběhl jsem ven a viděl jsem, že ve stodole hoří pod střechou. To tam ještě byly tašky," doplnil rolník.

Oheň měl  obrovskou sílu. Dobrovolní  ani profesionální hasiči neměli šanci krmivo zachránit. Přestože stodola byla opravená před čtyřmi roky a navíc ji rozdělovala zděná stěna, plameny zničily obě její části. Zůstaly jen obvodové zdi a část střechy. 

Při zásahu se v neděli večer zranil místní dobrovolný hasič. Při hašení uklouzl a spadl ze čtyřmetrové výšky. "Při pádu se poranil na hlavě. Skončil v nemocnici," potvrdil krajský mluvčí hasičů František Vaško.

"Snažili jsme se především uchránit okolní objekty. Rodinný dům a stáje," popsal velitel rokycanských hasičů Miroslav Hrubec. Po třech hodinách hasiči dokázali zabránit dalšímu šíření ohně.

"Vodu dovážíme cisternami a navíc ji ještě dopravujeme čerpadly z rybníka přes celé pole až na místo zásahu," popsal dopoledne velitel zásahu Pavel Dientsbier.

Až do odpoledne hasiči společně se zemědělci vyváželi doutnající seno  a slámu na pole v okolí vesnice. Kouř byl téměř všude.

Nešťastný rolník Petr Šmolík se snažil pomáhat ze všech sil. S hasičskou přilbou na hlavě a vidlemi shazoval na zem doutnající hmotu.  "Byly to zásoby na celou zimu, ještě jsme s tím ani nezačali krmit Co bude dál nevím, snad nám někdo pomůže. Škoda bude nejméně 800 tisíc korun,"  odhadl. Doufá, že od pojišťovny dostane nějakou náhradu.

Nejpravděpodobněji oheň zavinila chyba v elektroinstalaci nebo mohl slámu někdo zapálit. "To se mi nechce věřit, nepřátele nemáme," přemítal Šmolík.

Soukromý zemědělec Petr Šmolík pomáhá hasičům, kteří bojují s požárem jeho statku v Příkosicích na Rokycansku. (1. listopadu 2004)

Plameny zničily statek v Příkosicích na Rokycansku. Soukromý zemědělec Petr Šmolík přišel o všechny zásoby sena a slámy. (1. listopadu 2004)

,

Video