Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Piloty v okolí Ruzyně ohrožoval ze země útočník s laserem

  • 332
Civilní piloti loni zaznamenali sedm případů, kdy je někdo během startu nebo přistání v Ruzyni oslňoval laserem. Pokud by trefil oko, pilot by nemohl ovládat letoun. Pachatel použil laser, který dokáže na vzdálenost dvou kilometrů zapálit papír. Policie tvrdí, že nejde o trestný čin.

"Podle nás to byl vždy cílený útok. Piloti totiž zaznamenali i opakované zasažení letadla během přistávání," řekl iDNES.cz Karel Mündel z Českého sdružení dopravních pilotů. Podle něj se nepodařilo prokázat, že by šlo o cílenou snahu omezit provoz na ruzyňském letišti.

Útoky se odehrály na různých místech v jeho okolí, v oblasti Horoměřic, Hostivice či Kladna. "Jeden z pilotů například vypověděl, že zdroj paprsku byl v zaparkovaném autě blízko letiště," řekl Mündel.

Většinou je ale případný útočník nevypátratelný. Pilotům se totiž podaří maximálně zaměřit přibližnou oblast, odkud paprsek vycházel.

Oslnit pilota není zločin

Podle Mündela trestní oznámení, které piloti podali, policie odložila.

útoky laserem

K podobným událostem docházelo v minulosti i v cizině. Mezinárodní federace dopravních pilotů před laserem varovala v "Safety Bulletinech". Německo, Velká Británie nebo USA následně provedly změny zákonů, které útoky staví mimo zákon a definují je jako závažný trestný čin.
Video BBC ukazující účinky laseru najdete zde

České zákony totiž takový fenomén vůbec neznají, tudíž nebyl spáchán trestný čin.

"Z výpovědí pilotů zasažených letadel vyplývá, že pachatel k těmto útokům užil laser minimálně 3. třídy, který je schopen na vzdálenost dvou kilometrů zapálit papír. Tato zařízení jsou v České republice ve volném prodeji bez omezení," uvedl Mündel.

Podle sdružení pilotů je útok laserem na přistávající letadlo velmi nebezpečný. "Zásah laserem do oka pilota jej v lepším případě na několik vteřin vyřadí z činnosti. V okamžiku oslnění se stává dezorientovaným a prakticky není schopen ovládat letoun. Zasažený pilot po oslnění laserem také určitou dobu nevidí," uvedlo sdružení.

Odborník: Lépe hlídat okolí letiště!

"Pro letadlo paprsek nebezpečím v podstatě není. Možná by to mohlo nějakou anténu poškodit tepelně, kdyby se na ni paprsek soustředil hodně dlouho. Problém je hlavně v hrozícím poškození sítnice pilota. To může být i nevratné," řekl iDNES.cz letecký publicista Martin Velek.

Obrana před podobnými útoky bývá obtížná. Jednou z možností je více hlídat předpolí přistávací dráhy. "Stojíte-li v ose sestupu letadla, tak se cíl vůči vám nepohybuje, jen se zvětšuje. Je vlastně stacionární cíl. Britové díky tomu za války sestřelovali německé střemhlavé bombardéry Stuka," doplnil Velek.

Pilotům vadí, že oslňování laserem není trestným činem, jak je tomu například v USA, Velké Británii nebo Německu.

Británie reagovala na laserové útoky zákonem

Britský Úřad civilního letectví evidoval v roce 2007 devětadvacet takových útoků na letadla či vrtulníky policie a záchranářů. O rok později jich bylo 206 a v loňském roce už 737. Británie na to již reagovala potřebnou legislativou.

Podobné útoky se objevují i v dalších zemích, média zaznamenala například útok na šest letadel v australském Sydney v březnu 2008. Lasery o takovém výkonu, který je zařadí do 3. třídy, lze přitom běžně pořídit jako výkonná ukazovátka nebo například laserové vodováhy.

České sdružení dopravních pilotů vytvořilo spolu s policií návrh zákona, který by oslňování laserem uznal jako trestný čin, a předložilo ho k projednání v parlamentu. Zákon by měl také regulovat prodej nebezpečných laserů.

"Mělo by se to řešit legislativně, v parlamentu. Není to problém jen letišť, ale celé republiky," uvedl vrchní ředitel divize bezpečnosti ruzyňského letiště Martin Hlava. Podle něj není v kompetencích letiště se svícením do kokpitu něco udělat.

"Určitě o tom můžeme jednat, ale druhá věc je, jestli je hned potřeba měnit zákon. Zda nestačí obecnější pravidlo. A otázkou také je, jak postupovala policie. Vlastnit laser totiž sice není trestným činem, ale pokud se s ním někdo snaží ohrozit bezpečnost, tak už to podle mě trestný čin je," řekl poslanec Jeroným Tejc z výboru pro bezpečnost, který se návrhem pilotů pravděpodobně bude zabývat.

, ,

Video