Exšéf ŘSD vysoudil téměř čtvrt milionu za neoprávněné stíhání

  • 3
Bývalému šéfovi Ředitelství silnic a dálnic Petru Laušmanovi ve čtvrtek soud přiřkl 170 tisíc jako odškodné za trestní stíhání. Laušmana policie obvinila kvůli údajně nevýhodně uzavřené smlouvě na pronájem sídla úřadu. Případ byl však promlčen.

Už dříve Laušman vysoudil 51 tisíc za majetkovou újmu, čtvrteční rozhodnutí se týká odškodnění za újmu nemajetkovou.

„Trestní stíhání trvalo dva roky, zasáhlo do profesního a rodinného života žalobce, což má soud za prokázané ze svědeckých výpovědí. Skutečnost, že byl žalobce stíhán byla medializována,“ odůvodnil verdikt soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřej Růžička.

Přestože Laušman se domáhal milionu korun, podle soudu je finanční satisfakce 170 tisíc přiměřená. Proti rozsudku se může ještě odvolat. Loni stejný soud došel k závěru, že exřediteli by měla stačit za nemajetkovou újmu omluva. Tento verdikt ale zvrátila odvolací instance (psali jsme zde).

Policie Laušmana obvinila v roce 2012 kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku, konkrétně kvůli údajně nevýhodnému pronájmu sídla budovy na Kačerově. Nakonec se ukázalo, že obvinění padlo v době, kdy byl případ promlčen.

,

Video