Bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel

Bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel | foto: Václav Hubata, MF DNES

„Pět v českých“ vyneslo obvinění z podvodu

  • 172
Protikorupční policie obvinila kvůli kauze Unipetrol z pokusu o podvod bývalého tajemníka premiéra Zdeňka Doležela. Autor výroku o pěti na stole v českých se ho měl dopustit při jednání o Unipetrolu. Hrozí mu až 12 let vězení.

"Mohu potvrdit, že proti panu Doleželovi bylo zahájeno trestní stíhání z pokusu o podvod," řekl iDNES mluvčí pražského státního zastupitelství Martin Omelka. Doleželovi v případě odsouzení hrozí až dvanáct let vězení.

Zdeněk Doležel je autorem dnes už slavné věty "pět na stole v českých." Kvůli ní je podezřelý, že ve věci kauzy Unipetrol požadoval od Jacka Spyry úplatek pět milionů korun za to, že doporučí, aby se společnost Seta vrátila do privatizace Unipetrolu. Schůzku natočila skrytou kamerou televize Nova. - více zde

"Když žádal o úplatek, dopustil se podvodného jednání, protože si musel být vědom, že to, za co chtěl po panu Spyrovi peníze, nemůže splnit," upřesnil Omelka.

"Je to pro mě na jedné straně překvapení, že mu policie sdělila obvinění. Na druhé straně jsem zvědav, co bude dál a jak se k tomu postaví premiér Jiří Paroubek," řekl ČTK Jacek Spyra.

Doležel při výslechu v prosinci minulého roku před komisí popřel, že by "pět na stole v českých" byla žádost o úplatek. Tvrdil, že šlo jen o šifru.

"Jde o stupně. Stupeň jedna znamená, že na schůzce budu jen já a Spyra, dvojka někdo z top managementu firmy, trojka z parlamentu, čtyřka z vlády a pětka je nejdůležitější, za účasti Grosse," vysvětloval tenkrát Doležel komisi. - více zde


Video