Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět otázek o sérii vražd

  15:28
Přestože měl primář už od června podezření, že mu na oddělení umírají za podivných okolností pacienti, uběhly měsíce, než se policie začala zajímat proč. Kdo nese odpovědnost za to, že Petr Zelenka mohl dál zabíjet? Přinášíme pět sporných momentů celého případu.

Šéf východočeské policie Petr Přibyl obvinil nemocnici, že neřekla, o jak závažný případ jde.

1. Primář havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin měl silné podezření, že pacienty na jeho oddělení ARO vraždí jeho podřízený. Proč nezasáhl dřív?

Primář věděl už v červnu, že na jeho oddělení za nejasných příčin umírají pacienti na vykrvácení. Ale teprve o tři měsíce později poslal Petra Zelenku na dovolenou a po návratu, když už si byl téměř jistý, že vrahem je on, ho ještě nechal odsloužit jednu směnu. Při té zemřela další pacientka. Proč ho neudal dřív? Hájí se tím, že neměl důkazy.

"Nemůžete člověka jen tak postavit mimo službu pro nic za nic," říká Longin. Právníci však tvrdí, že zaměstnanec nemůže namítat nic proti tomu, když ho nadřízení za stejný plat přeřadí jinam.

2. Proč vraha neudal ředitel nemocnice nebo hejtman kraje? Oba o případu věděli.

Primář je na své podezření upozornil koncem září. Jak ředitel, tak hejtman však dnes tvrdí, že vlastně pořádně ani nevěděli, co se na anesteziologickoresuscitačním oddělení děje. A že si na přesná slova primáře Longina už nepamatují.

"Vy si vzpomenete, co vám někdo řekl před třemi čtyřmi měsíci?" ptá se dnes už bývalý ředitel Josef Pejchl. "Pan primář přišel s tím, že má důvodné podezření, že tam byl poškozen pacient, a že má důvodné podezření, že to udělal pan Zelenka," brání se Pejchl.

A proč se neptal, co se přesně děje, když šlo o zdraví pacientů? Na to odpověď nemá. Jemu ostatně trvalo 12 dní, než se kvůli Zelenkovi vůbec sešel s právničkou, která nemocnici zastupuje. A dalších deset dní trvalo advokátní kanceláři, než sepsala trestní oznámení.

Ani hejtman kraje Miloš Vystrčil nic nepodnikl, i když věděl již v září, že v nemocnici mají potíže s "poškozováním pacientů". Tento týden právě kvůli tomu odvolal ředitele nemocnice, sám zůstává.

3. Petr Zelenka odešel z nemocnice ne s výpovědí, ale po "dohodě" a klidně mohl nastoupit do kterékoliv jiné nemocnice. Proč před ním nikdo nevaroval ostatní zdravotnická zařízení, když už běželo policejní vyšetřování?

Podle mínění právníků nemocnice chránila sama sebe, když rozvázala pracovní smlouvu se Zelenkou po dohodě. "Kdyby jej totiž propustila na paragraf 53, tedy závažné porušení pracovní kázně, mohl by ji Petr Zelenka zažalovat, kdyby se mu podařilo celý případ ustát a nebyl by odsouzený," říká specialista na medicínské právo Jakub Uher.

Ze stejných důvodů - kvůli obavám z možné žaloby - podle Uhra lékaři ani nezavolali sousedním ústavům, aby je varovali. "Takový případ už se vyskytl a ústav pak platit jako mourovatý, protože zaměstnanec, jemuž takto zničili pověst, vysoudil 900 tisíc korun," říká. Kvůli obavám ze soudních sporů tak mohl Petr Zelenka nastoupit kdekoliv a pokračovat v tom, co dělal v Havlíčkově Brodu.

4. Proč policii trvalo tak dlouho, než se do celého případu pustila?

Trestní oznámení, které dorazilo 23. října na státní zastupitelství, bylo podle policistů matoucí. O sériovém vrahovi v něm totiž nepadlo ani slovo. Mluví se tu pouze o podezření na trestný čin ublížení na zdraví. A to u jediného pacienta, který navíc přežil. Advokátka si ještě k tomu v trestním oznámení pochvaluje, že "zdravotní personál oddělení učinil všechna opatření potřebná ke stabilizaci pacienta, která se zdařila". Není divu, že policisté neměli pocit, že čtou příběh sériového vraha. Proto, jak přiznal i sám šéf kriminalistů, nejednali rychle. "Náš procedualista případ nevyhodnotil jako závažný trestný čin," řekl včera ředitel policie Petr Přibyl.

Policisté však zdaleka neudělali vše, co mohli. Vyšetřovatel, který měl případ na starosti, totiž na tři týdny onemocněl a jeho nadřízení nyní tvrdí, že on byl v týmu jediným odborníkem na zdravotnictví. Nikdo jiný se prý nemohl případem zabývat. Takže až koncem listopadu se policista vypravil za primářem. A teprve od něj se dozvěděl, jak velký případ má před sebou.

5. Kdo za to ponese odpovědnost?

Pochybnosti se dají najít nad jednáním všech aktérů případu. Chování primáře se dá lidsky pochopit: připustit si, že člověk, se kterým denně spolupracuje, potají vraždí pacienty, je těžké. Získat pro to důkazy ještě těžší. Přesto byl až příliš opatrný. Možné také je, že dlouho váhal rázně zasáhnout, protože se bál skandálu na oddělení, které řídil.

Když primář Petra Zelenku "propouštěl", řekl mu, co na něj ví. A on mu neodporoval, nijak se nehájil a de facto se mu tím přiznal. Přesto podala nemocnice trestní oznámení jen na neznámého pachatele. "Až do chvíle, než se Zelenka přiznal policii, jsem nevěřil, že je to on," hájí se Longin. O svou práci se bát nejspíš nemusí, podle současného ředitele by měl být za hrdinu. Nový ředitel nemocnice Vít Kaňkovský včera MF DNES řekl, že Longinovy kroky dosud nikdo nezpochybnil.

Jediný, kdo zatím pyká je bývalý ředitel nemocnice Josef Pejchl. Ten, který nechal sepsat nicneříkající trestní oznámení.

A advokátní kancelář, která ho zpracovala a poslala na státní zastupitelství? "Spolupracujeme s nimi nárazově, není třeba ukončovat žádnou smlouvu," řekl současný ředitel nemocnice Vít Kaňkovský.

Hejtman, který ředitele odvolal, chce ve své funkci také zůstat. "Tvrdě odmítám, že za to nesu zodpovědnost," říká Miloš Vystrčil.

Vinu necítí ani východočeští policisté. "Tato mimořádná věc měla být řešena jinak, ale nemám tím na mysli policii. Spíš by bylo nanejvýš vhodné, aby se ředitel Pejchl podíval na to, jak mu fungovala jeho firma," říká na adresu bývalého šéfa nemocnice ředitel policie Přibyl.

Autoři:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Prodej bytu, 215 m2, Častolovice
Prodej bytu, 215 m2, Častolovice

Komenského, Častolovice, okres Rychnov nad Kněžnou
3 450 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...