Na přední části soupravy se zachytila ruka oběti. | foto: Michael Mareš

Pendolino srazilo muže, vleklo ho 30 kilometrů

  • 297
Rychlovlak pendolino jedoucí z Prahy do Ostravy srazil krátce před devátou hodinou na zastávce v Týnci nad Labem sedmasedmdesátiletého muže. Železničáři soupravu zastavili v Pardubicích. Ostatní vlaky jezdí bez omezení.

Ke střetu došlo podle Drážní inspekce už na zastávce v Týnci nad Labem, 29 kilometrů od Pardubic. "Strojvedoucí si nehody nevšiml. To, že došlo ke střetu zjistila obsluha vlaku až v Pardubicích," řekl iDNES mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

"Seděli jsme přímo ve vlaku, asi ve čtvrtém voze. Průvodčí nám říkal, že to byl pořádný náraz. Když jsme pak v Pardubicích vystoupili, byl vidět na předním nárazníku jen kus kabátu a utržená ruka," popsal nehodu iDNES cestující Michael Mareš.

Podle Neusara vlak místem nehody projížděl stošedesátikilometrovou rychlostí.

"Souprava zastavila v Pardubicích, kde ji prozkoumali technici. Cestující přesedli do jiných spojů," uvedl mluvčí Drážní inspekce.

"Můžeme říci, že pendolino srazilo muže, který zřejmě přecházel přes koleje. Zatím se ho ale nepodařilo identifikovat. Víme jen, že jde o staršího muže, jehož věk byl odhadnut asi na 60 let," uvedla po nehodě mluvčí kolínské policie Petra Langmannová.

Podle Langmannové u sebe muž neměl doklady. "Jeho hlava byla navíc v takovém stavu, že půjde jen obtížně identifikovat," dodala.

Před 16. hodinou ale policisté totožnost muže zjistili. " Jednalo se o sedmasedmdesátiletého pána přímo z Týnce nad Labem," řekl mluvčí kolínské policie.

Vlak vyjel z pardubického nádraží v 10:10. " Jede do Olomouce, kde do něj nasednou lidé, kteří chtěli jet pendolinem z Ostravy do Prahy. Z Ostravy je přiveze náhradní souprava," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle něj není není podobný střet člověka s vlakem ničím neobvyklým. "Je to zajímavé snad jen tím, že se jedná o pendolino. Podobné nehody jsou časté a stávají se i pomalým nákladním vlakům. Lidé nemají v kolejišti podle zákona co dělat. Ve většině podobných případů se jedná o sebevrahy," řekl Šťáhlavský


Video