Pastvinská přehrada si oddechla

Mimořádná opatření na přehradě Pastviny v okrese Ústí nad Orlicí byla odvolána. Byla obnovena doprava a zastaveno vypouštění vody. Ve čtvrtek dva anonymní telefonáty hrozily uložením bomby pod zdejší hydroelektrárnou na toku Divoké Orlice. Hladina přehrady by se měla vrátit k normálu v neděli večer nebo v pondělí dopoledne.

Vodohospodáři ve čtvrtek začali pro jistotu upouštět vodu. "Telefonující vyhrožoval odpálením nálože ve čtvrtek v podvečer a opakovaně v pátek o půl osmé ráno. Museli jsme přijmout technická a režimová opatření na přehradě," řekl přednosta Okresního úřadu v Ústí nad Orlicí Ivan Týče, který je zároveň předsedou bezpečnostní rady okresu.

"Dostali jsme pokyn od ústeckoorlické bezpečnostní rady, abychom vypouštěli třicet kubických metrů za vteřinu a snížili hladinu o pět metrů," řekl tiskový mluvčí Povodí Labe v Hradci Králové František Staněk. "Tím vodohospodáři vyloučí jakékoli ohrožení obyvatel pod přehradou," tvrdí Týče.

Policie v pátek dopoledne za asistence hasičů uzavřela přístup na hráz a začala ji prohledávat. Starosta obce Nekoř, která leží přímo pod přehradou, se o výhrůžkách dozvěděl telefonicky z okresní bezpečnostní komise. "Vím, že se odpouští voda z přehrady. O evakuaci neuvažujeme. Věříme, že se jedná o planý poplach," řekl starosta Nekoře Miloš Lehký.

Podobnou situaci on ani přednosta okresního úřadu nepamatují. "Za osm let, co jsem v úřadě, se nic podobného nestalo. Začínáme kalkulovat škody způsobené tímto telefonátem a odhadujeme je na jeden milion. Jen pro energetiky budou ztráty asi půl milionu," uvedl přednosta Týče.

Obnažené břehy mohou mít také dopad na turistiku, pastvinská přehrada patří k hojně navštěvovaným místům. "Pokud budeme moci, začneme hned napouštět. Otázkou je, jaké k tomu budou podmínky a zda nebude sucho," řekl mluvčí Povodí Labe František Staněk.

,

Video