(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Dva horníci se zranili při důlním otřesu na Karvinsku. Chvěl se i povrch

  • 0
Dva horníci se v sobotu odpoledne zranili při důlním otřesu v Dole ČSM sever ve Stonavě na Karvinsku. Dvaatřicetiletý muž má vážně poraněnou páteř, do nemocnice ho přepravil vrtulník. Otřes byl podle informací vedení firmy cítit i na povrchu. Provoz v porubu byl po otřesu zastaven.

Měřiče i sami horníci pocítili otřes pár minut před sobotní osmnáctou hodinou. „V lokalitě dolu ČSM sever jsme zaznamenali geomechanický jev, který měl za následek i povrchový záchvěv,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Otřes byl tak silný, že se v podzemí poranili při práci dva zaměstnanci. „Na místo byla v souladu s běžnou praxí ihned povolána Hlavní báňská záchranná služba,“ uvedl mluvčí.

Pomáhali i krajští záchranáři, na místo vyslali vrtulník, který dosedl přímo v areálu dolu. Dvaatřicetiletého horníka s poraněnou páteří přepravil do nemocnice. Sanitkou byl k důkladnému vyšetření převezen i druhý ze zraněných horníků.

„Zbývajících šest členů osádky postoupilo základní zdravotní prohlídku přímo na místě. Přesto i oni byli z preventivních důvodů rovněž odvezeni na komplexní vyšetření do karvinské nemocnice. Podle našich informací byl jejich zdravotní stav uspokojivý a všichni odešli domů,“ doplnil Čelechovský.

Příčiny události nyní zkoumá komise složená se zástupců báňského úřadu, OKD a dalších specialistů. Provoz porubu, tedy místa, kde se dobývá uhlí, byl po otřesu zastaven.

„Prvotní ohledávky totiž prokázaly poškození strojního zařízení a částečnou devastaci terénu. Důkladnou rekognoskaci porubu provede v pondělí 31. července odborná komise,“ uvedl Čelechovský.

Důlní otřesy nejsou v karvinské těžební oblasti až tak výjimečné. Loni v září se při otřesu zranilo šest horníků - jeden měl zlomenou nohu, další poraněný hrudník, ostatní oděrky a zhmožděniny (psali jsme o tom zde).

,

Video