Otec nepřežil pád letadla. Syn ano

  • 30
Čtyřmístný sportovní letoun se zřítil u Sobotína na Šumpersku. Stroji došlo palivo a proto se pilot neúspěšně pokusil nouzově přistát. Při něhodě zemřel otec dvanáctiletého hocha, kterého měl s sebou na palubě. Zraněný chlapec, pilot i čtvrtý člen posádky skončili v nemocnici. Stroj letěl z pravidelné prohlídky v Ostravě a mířil na šumperské letiště.

"Posádka využívala letadlo k natáčení filmového materiálu," řekl iDNES šéf olomoucké letecké záchranné služby Michael Fischer.

Letadlo se zřítilo poté, co mu během letu z Ostravy došlo palivo. "Pilot se snažil nouzově přistát, což se mu nepovedlo," uvedl Fischer.

Zahynul otec dvanáctiletého chlapce. Dítě leží s mnohočetnými zraněními na traumatologickém oddělení olomoucké Fakultní nemocnice.

"Pilot má zlomenou nohu. Kameraman utrpěl zlomeniny a není na tom dobře ani psychicky," podotkl lékař.

Letadlo patřilo šumperskému aeroklubu. Sloužilo pro výcvik parašutistů a pro vyhlídkové lety.

"Teď stojím na místě nehody. Jsem z toho naprosto zdrcen," řekl ve čtvrtek v půl sedmé večer do mobilu šéf aeroklubu Zdeněk Zerzáň.

Plochu pro nouzové přistání měl pilot podle kolegů letců vyhlédnutou dobře. Naneštěstí začínala mezí, do níž stroj přímo narazil.

"Nevíme, co se mohlo stát, že se na plochu nedostal. To určí až expertíza. Ale kdyby byl v té chvíli o dva metry výš, přistál by bez větších problémů," soudí Zerzáň.

Čtyřmístné sportovní letadlo se zřítilo u Sobotína na Šumpersku. Při havárii jeden člověk zemřel, tři byli vážně zraněni. Letadlu během letu z Ostravy došlo palivo a pilot se proto snažil nouzově přistát. (20. června 2002)


Video