Advokát Jaroslav Ortman

Advokát Jaroslav Ortman | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Rathova kauce je v Česku jednou z nejvyšších, říká známý advokát

  • 165
Známého pražského advokáta Jaroslava Ortmana výše kauce pro Davida Ratha nepřekvapila. Podle jeho názoru musí v jeho případě žádat soud mnohem vyšší záruku, než byl nabízený jeden milion korun. Požadovaných 14 milionů korun je nejvyšší kaucí, se kterou se během své praxe setkal.

Co říkáte soudem navržené kauci?
Já jsem čekal, že soud určí kauci o řád více, než byl nabízený jeden milion, tedy asi deset milionů. Nakonec je to čtrnáct, což je jedna z nejvyšších kaucí, o kterých jsem kdy slyšel.

Kdy byly ještě požadovány podobně vysoké kauce?
Pamatuji si vysokou kauci u Američana, který tu měl někoho zabít. (více o uložení osmimilionové kauce zde) Tahle je ale ještě vyšší. Podle mě je pro Davida Ratha jediná šance, aby ji akceptoval.

Jak se určuje výše kauce?
Záleží na výši způsobené škody, přihlédne se k majetkovým poměrům obviněného, míře chráněného zájmu, která je v tomto případě velmi vysoká, a ještě k majetkovým poměrům složitelů. Tady mě překvapilo, že jsou dva. (Za Ratha nabídl jeho otec a přítelkyně každý půlmilionovou záruku) Já si myslím, že by měl být jen jeden. Ta kauce může propadnout například na úhradu nákladů řízení, náhradu škody a nevím, jak by se to dělilo mezi dva lidi.

Kdy kauce propadá?
Bylo by to třeba v případě, kdyby se David Rath vyhýbal trestnímu řízení, nechodil na nařízené úkony, nenastoupil včas trest, stačí dva tři dny zpoždění. Kauce také může být použita na úhradu škody a já očekávám, že pokud by jej soud uznal vinným, tak tam určí i peněžité tresty ve velké výši nebo třeba propadnutí majetku.

Kolik bývá času na složení kauce?
Co si pamatuji, tak lhůta byla tak pět, sedm dní. Buďto na to složitel má, nebo ne. Když peníze seženou, tak je to nová skutečnost a soud jim dál číslo účtu tuším v České národní bance. Po ověření, že byla kauce skutečně složena, může soud rozhodnout o propuštění.


Video