Bývalí zaměstnanci pošty Helena Baudyšová a Karel Molodčenko

Bývalí zaměstnanci pošty Helena Baudyšová a Karel Molodčenko | foto: ČTK

Oloupení pokladní musí poště zaplatit dva miliony místo jednoho

  • 194
Původně měli dva bývalí pokladní pražské pobočky České pošty, z které v roce 1997 neznámí pachatelé uloupili 28,5 milionu, zaplatit každý jeden milion korun jako náhradu škody. Soud jim však nyní uložil zaplatit miliony dva, neboť od roku 2000 naskákaly vysoké úroky.

Rozhodl o tom pravomocně odvolací pražský městský soud, který tak potvrdil loňský verdikt Obvodního soudu pro Prahu 6. Spor se táhne už přes 13 let. A hned tak zřejmě neskončí, neboť oba advokáti podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pošta se po Heleně Baudyšové a Karlu Molodčenkovi domáhala náhrady škody za to, že podle ní porušili bezpečnostní předpisy. Bývalí pokladní pošty totiž byli 31. října 1997 u toho, když tři maskovaní a ozbrojení lupiči sebrali 28,5 milionu korun. Lupiče, kteří do pokladní místnosti pošty vnikli otevřeným oknem, se však potrestat nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, vina jim ale prokázána nebyla.

Pošta poté pokladní propustila z práce. Peníze prý přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu.

"V době, kdy došlo k vloupání do provozovny, byli na poště přítomni pouze oni, tak za vzniklou škodu odpovídají pouze oni," konstatoval předseda tříčlenného senátu René Fischer.

Molodčenko a Baudyšová si podle něj počínali lehkomyslně a závažným způsobem porušili své povinnosti, když otevřeli okno při přepočítávání peněz. "Jako hmotně odpovědní zaměstnanci porušili své povinnosti a za vzniklou škodu odpovídají," podotkl soudce.

Pokladní chystá dovolání k Nejvyššímu soudu

"Strašný, strašný. A čekala jsem to, že pošta musí vždycky vyhrát," prohlásila po vyhlášení verdiktu Baudyšová, která je už v důchodu.

"Nemám to kde vzít, vždyť mám důchod 12 tisíc. Chtějí ze mě udělat bezdomovce," dodala.

Její advokát Václav Veselý už sdělil, že hodlá k Nevyššímu soudu podat nejen dovolání, ale také žádost o odložení povinnosti zaplatit.

Soudy některé důkazy podle něj hodnotily špatně. Soud navíc využil jako důkaz výpověď svědka, který byl odsouzen za křivou výpověď proti Molodčenkovi a Baudyšové. Na mysli tím má zřejmě bývalého vedoucího poštovní pobočky Vítězslava Kovaříka, který u soudu lhal, když řekl, že poštovní řád obsahoval zákaz otevírání oken a že sám otevírání oken výslovně zakázal.

"Čtrnáct let ten soud řeší dvě nebo tři otázky, na které kdyby studující třetího ročníku kterékoli právnické fakulty odpověděl tak, jak na ně odpověděl soud, tak by si tu zkoušku šel zopakovat," poznamenal advokát Molodčenka Vladimír Boleslav.

Pošta původně požadovala po svých někdejších zaměstnancích přes 25 milionů korun. Obvodní soud ale napoprvé bývalým pokladním uložil povinnost zaplatit po milionu korun, zbytek žaloby zamítl. Městský soud v Praze následně rozhodnutí zrušil, ale pouze v části týkající se povinnosti zaplatit. Zbylá část tak nabyla právní moci.


Video