Soudkyně Helena Králová zprostila Janu Nečasovou a bývalé vojenské zpravodajce...

Soudkyně Helena Králová zprostila Janu Nečasovou a bývalé vojenské zpravodajce obžaloby | foto: iDNES.cz

Olomoučtí žalobci vzdali snahu, aby kauzu Nečasová řešil jiný soudce

  • 19
Olomoucké státní zastupitelství upustilo od žádosti na výměnu soudkyně v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, a zneužití vojenského zpravodajství. O odvolání Heleny Králové mluvili po druhém zprošťujícím rozsudku nad obžalovanými. Do odvolání však tento požadavek nezařadili.

„Písemnou podobu odvolání jsme podali a tento návrh tam z naší strany nepadl. Necháme soudu druhého stupně, aby si vše sám řádně posoudil,“ řekl Českému rozhlasu náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

V červnu po vynesení druhého zprošťujícího rozsudku přitom olomoučtí žalobci uvedl, že budou o odvolání Králové usilovat. „Pokud nalézací soud opakovaně postupuje v rozporu se zákonem, závaznými pokyny nadřízeného soudu, nadřízený soud má možnost, aby rozhodl o projednání věci v jiném složení, v tomto případě samosoudce,“ vysvětloval tehdy Komár.

Králová poprvé Janu Nečasovou a trojici zpravodajců zprostila už minulý rok s tím, že se trestný čin nestal (čtěte zde). Odvolací soud však verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Napodruhé v červnu Králová uvedla, že žalované skutky nejsou trestnými činy (o druhém verdiktu čtěte zde).

Obžaloba viní Janu Nečasovou a zpravodajce Ondreje Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka ze zneužití pravomoci ve spolupachatelství a porušení povinnosti při správě cizího majetku.


Video