Exnáměstek Vladimír Šiška (vlevo) a bývalý ředitel odboru informatiky

Exnáměstek Vladimír Šiška (vlevo) a bývalý ředitel odboru informatiky ministerstva práce a sociálních věcí Milan Hojer (vpravo) před jednáním Městského soudu v Praze. (8. dubna 2014) | foto: Milan Bureš, MAFRA

Bývalý úředník Hojer dostal za IT zakázky tři roky, kradl také tablety

  • 7
Někdejší ministerský úředník Milan Hojer si za vydírání a zneužití pravomoci odpyká tři roky ve vězení. Spolu s bývalým náměstkem ministerstva práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou čelil obžalobě kvůli IT zakázkám. Soud navíc Hojerovi připočetl trest za krádeže tabletů v restauracích. Přitížilo mu také, že se líčení vyhýbal v zahraničí.

Městský soud v Praze vyměřil v úterý Hojerovi souhrnný trest tři roky nepodmíněně. Hojer se na místě vzdal možnosti odvolání, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Senát předsedy Petra Nováka čekal rovněž na verdikt Okresního soudu v Chomutově, který se zabýval Hojerovými krádežemi tabletů v restauracích. V podnicích v Chomutově, Karlových Varech a Ústí nad Labem sebral dohromady více než deset iPadů. Dostal za to dva a půl roku podmíněně.

Policie obvinila exministra Drábka a jeho náměstka Šišku z dotačního podvodu

Hojer se měl jako úředník resortu práce a sociálních věcí dopustit vydírání vůči IT firmě. Softwarová společnost OKsystem pro ministerstvo práce dlouhodobě zajišťovala čtyři informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil bez výběrového řízení s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions.

OKsystem v tom viděla rozpor se zákonem, a proto se obrátila na antimonopolní úřad. Šiška a Hojer po jednateli firmy údajně žádali stažení stížnosti, za což mu prý slibovali zakázku na převod do cloudu za nejméně 100 milionů korun. V souvislosti s Šiškovými kauzami rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Hojerův případ soud řešil zvlášť. Muž se totiž hlavnímu líčení v minulosti vyhýbal. K soudu nechodil, nekomunikoval s ním, ani se svým obhájcem. Proto na něj loni v listopadu pražský městský soud vydal zatykač. Letos v dubnu ho chytili policisté v chorvatské Omiši.

Hojer v minulosti uvedl, že se cítí nevinen. S firmou OKsystem prý stejně jako s ostatními dodavateli ministerstva jednal jen o technických záležitostech a vždy upozorňoval na to, že nemá žádnou rozhodovací pravomoc.

„V době činu jsem tam byl šest měsíců. Neměl jsem z organizačního pohledu žádnou pravomoc,“ řekl soudu v úterý. Pokud se prý něčeho dopustil, bylo to z jeho strany neúmyslné. „Jen jsem plnil zadané úkoly,“ hájil se.

,

Video