Po stejných policistech, kteří jeho konopí několikrát sklízeli (snímek je ze zásahu v září 2009), nyní Dvořák chce, aby jeho pole chránili.

Po stejných policistech, kteří jeho konopí několikrát sklízeli (snímek je ze zásahu v září 2009), nyní Dvořák chce, aby jeho pole chránili. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Ochraňte mé pole s konopím, žádá policii souzený pěstitel

  • 13
Je odsouzený, znovu obžalovaný a nyní i opět obviněný. Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku se i přesto nevzdává. Před několika dny požádal úřady v Prostějově o policejní ochranu své výzkumné konopné farmy v Ospělově. Bojí se, aby mu rostliny někdo neukradl. Policie žádost zkoumá.

"V posledních letech se prostějovské orgány dopustily jednání, které je v hrubém rozporu s ústavními principy, mezinárodními úmluvami a zákony. Velmi negativně to zasáhlo mou rodinu, přátele i kolegy. Především to však zasáhlo nemocné spoluobčany výzkumného programu Konopí je lék, kteří se ničeho trestného nedopustili," tvrdí Dvořák.

Dušan Dvořák patří k největším českým propagátorům léčby konopím.

Od počátku si stojí za tím, že konopí pěstuje pouze k léčebným účelům, a nikdo mu také neprokázal, že by marihuanu předával například narkomanům.

"V důsledku policejních zásahů předčasně a v bolestech zemřeli nevinní lidé, kteří byli zdravotně mrzačeni, okradeni, pomlouváni, ponižováni, vydíráni a kriminalizováni," argumentuje Dvořák.

Kvůli své kauze už si stěžoval i u policejního prezidenta. "Ve stížnosti jsem marně urgoval ochranu. Hlavně kvůli výzkumu léčby astmatu a rakoviny fytokanabinoidy z léčivých genetik konopí," dodává pěstitel.

Dvořákovi fandí Nadace Olgy Havlové i tisíce lidí na internetu

Jeho počínání podporuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a řada dalších institucí. Na internetu má přes pět tisíc příznivců. Policie i justice však pěstování konopí považuje za protiprávní. Dvořáka již proto soud jednou potrestal podmínkou a nyní je opět obžalovaný, protože s konopím neskončil.

Dušan Dvořák

Kromě toho je nyní obviněný také z toho, že vyhrožoval dvěma poslankyním Věcí veřejných. Napsal výhružné textové zprávy Dagmar Navrátilové z Olomouce a Karolině Peake (o Dvořákových výhrůžných sms čtěte zde).

Mluvčí prostějovské policie Petr Weisgärber potvrdil, že žádost o ochranu Dvořákovy farmy v Ospělově již policie obdržela. "V současné době dopis vyhodnocujeme. Výsledky prověřování zatím nemám k dispozici," řekl mluvčí.

Dvořák patří k hlavním propagátorům léčby konopím v Česku. Před dvěma roky mu policie na zahradě v Ospělově zabavila sušený materiál a téměř 800 rostlin konopí, podruhé si strážci zákona loni v létě odvezli 120 usušených rostlin a dalších 200 ze zahrady. Dvořák tak opět čelí obžalobě z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami.


Video