David Vaculík při předchozím projednávání u soudu.

David Vaculík při předchozím projednávání u soudu.

Obžalovaný žhář dráždil u soudu tričkem. Prý s nacistickou symbolikou

  • 342
O vzruch v soudní síni se pátý den procesu v kauze Vítkov postaral zmocněnec napadené romské rodiny. Stěžoval si na tričko, které měl na sobě jeden z obžalovaných. Soudce proto během jednání přikázal, aby se obžalovaný David Vaculík převlékl.

Čtyři mladíci Jaromír Lukeš, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru jsou obžalovaní z pokusu několikanásobné rasově motivované vraždy.

Ještě před polední přestávkou soudce Miloslav Studnička přikázal Vaculíkovi, aby si převlékl tričko. Reagoval na stížnost zmocněnce Pavla Kudrika Markuse Papeho. Pape vstoupil do jednání s tím, že podává veřejně trestní oznámení na Vaculíka. Nelíbilo se mu jeho triko, na kterém je postava s kladivem a nápis Thor Steinar.

Thor Steinar je značka oblečení, které mají neonacisté v oblibě (čtěte více o tom, jak se oblékají čeští pravicový extremisté), i když německou firmu koupili Arabové. - čtěte Rasisté zanevřeli na svou uniformu. Thor Steinar koupili Arabové.

Triko, kterým u soudu pobouřil obžalovaný Vaculík

"Žádám soud, aby učinil potřebné kroky a zakročil. Pan obžalovaný má triko s motivem násilí, které se prodává v neonacistických obchodech a nosí se na demonstracích. Tím vyhrožuje svědkům," tvrdil Pape.

Soudce poté přikázal Vaculíkovi, aby se do odpoledního jednání převlékl. Vaculík se ale bránil, že triko je volně prodejné. "Koupil mi ho bratr v kamenném obchodě ještě před zadržením. Postava s kladivem je mytologická. Nápis znamená výrobce. Nevidím důvod, proč bych ho neměl nosit."

Vaculíkův advokát Petr Kausta uvedl, že dává státní zástupkyni Brigitě Bilíkové podnět, aby prošetřila, zda se Pape nedopustil křivého obvinění. Vaculík nicméně přišel po přestávce v jiném tričku.

Kamarádi obžalovaných odmítli vypovídat

Soudce si na dnešek předvolal kamarády nebo známé obžalovaných. Mezi nimi měli mluvit i lidé, kteří byli dříve odsouzeni za rasově motivované trestné činy. Například opavský neonacista Tomáš Vassiov. Ten byl mimo jiné loni odsouzen ke dvěma letům vězení za napadení návštěvníků rockového koncertu v kulturním domě v Rýmařově.

Vassiov měl mluvit v pořadí svědků jako první. U soudu se zmohl na dvě slova: "Odmítám vypovídat." Po něm nepromluvili ani další lidé. Vypovídat odmítla i přítelkyně obžalovaného Lukeše Nikola Šuhajová. Soud tak četl pouze písemné záznamy policejních výpovědí.

"Je to ukázka jednání lidí v této komunitě. Využili svého práva, protože by výpovědí mohli přivodit sami sobě trestní stíhání," řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Přátelé čtveřice obžalovaných popsali okamžiky po útoku na vítkovskou rodinu a obavu útočníků z odhalení.

"Po dvou dnech za mnou přišel Lukeš, měl mi vrátit peníze. Klepal se, kýval hlavou a říkal, je to v p**i. Nečekal, že to bude takové velké, že neví, co má dělat, že je to špatné. Zeptal jsem se ho, jestli je to ten Vítkov, kýval hlavou a řekl, že jo," uvedl na policii Vassiov.

Z výpovědí mimo jiné vyplynulo, že týden po žhářském útoku se mimo jiné Vaculík, Müller, Vassiov a jejich kamarádi Vít Schäfer a Marek Hnilka sešli na opavském hřbitově. Vzájemně se varovali před tím, že policisté o celé věci vědí a sledují je.

"Šli jsme za hřbitovní zídku, jeden z kluků z Horního Benešova nám ukázal nějaké papíry. Byla na něm naše jména, data narození a další osobní údaje, značky našich aut. Papíry byly nadepsány Akce Vítek," stálo například v přepisu policejního výslechu Marka Hnilky.

Vaculíkovi plameny popálily ruku a sežehly mu obočí

Vassiov zase ve výpovědi na policii potvrdil to, že si Vaculík při požáru ve Vítkově popálil ruku. "Vaculík za mnou přišel, abych s ním šel do lékárny, protože ho bolela ruka. Chtěl koupit chladivou mast," tvrdil Vassiov policistům s tím, že Vaculík mu nesvěřil, zda k úrazu přišel ve Vítkově.

"Zeptal jsem se ho, jestli tam byl, neodpověděl mi. Venku si ruku mazal krémem, viděl jsem červené skvrny po celé ruce. Když se mazal, řekl, že ho to ožehlo. Že má ožehnutou i bundu i obočí," stojí ve výpovědi Vassiova.

Až do dnešního jednání se soud zabýval jen výpověďmi obžalovaných Ivo Müllera a Václava Cojocaru. David Vaculík a Jaromír Lukeš u soudu mlčeli.

Müller a Cojocaru si ve výpovědích zčásti protiřečili. Například u soudu tvrdili, že v době útoku netušili, že v domě bydlí lidé - čtěte Chtěli jsme jen zapálit sklad, brání se žháři z Vítkova doživotí.

Z písemných výpovědí, které byly pořízené loni policií, ale vyplynulo, že tomu tak zřejmě nebylo a útok byl mířený na Romy - čtěte Lukeš říkal, že tam bydlí Cikáni, tvrdil Cojocaru policii.

Čtyři muži na dům obývaný devítičlennou romskou rodinou podle obžaloby zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Tři z nich do oken hodili tři zápalné láhve, čtvrtý, Lukeš, čekal v autě.

Při následném požáru byli zraněni tři lidé. Nejvíce tehdy ani ne dvouletá dívka, která utrpěla hluboké popáleniny na 80 procentech těla. Podle obžaloby jejich čin souvisel se zviditelněním extremistických skupin a také se 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

,

Video