Vodní skútr, na kterém dva mladíci v létě 2016 na Orlické přehradě narazili do...

Vodní skútr, na kterém dva mladíci v létě 2016 na Orlické přehradě narazili do pramice. Dívka, která se na ní plavila, nehodu nepřežila. Od té doby byla na některých vodních plochách pečlivěji oddělena zóna pro plavce od lodí. | foto: Policie ČR

Státní zástupkyně obžalovala řidiče skútru kvůli smrti dívky na Orlíku

  • 63
V případu z loňského léta, kdy mladík narazil vodním skútrem na Orlické přehradě do pramice, v níž zemřela osmnáctiletá dívka, padla obžaloba za usmrcení z nedbalosti. Informaci přinesla Česká televize. Obžalovanému hrozí až šest let vězení.

Případem se zabývá státní zastupitelství v Písku. „Obžalobu jsme podali včera, věc je nyní u Okresního soudu v Písku,“ potvrdila pro ČT státní zástupkyně Zdeňka Hemalová.

„Včas a dostatečně neupravil rychlost a trasu plavby tak, aby mohl zareagovat na chování jiného účastníka plavebního provozu. Poté, co minul parník Zvíkov, nedal přednost loďce,“ uvedla pro iDNES.cz loni v srpnu policejní mluvčí Kamila Čuřínová, když policie započala trestní stíhání tehdy devatenáctiletého mladíka (více zde).

Nehoda se stala 10. července poblíž zámku Orlík (psali jsme zde). Dívka na pramici vybavené motorem utrpěla při střetu zranění, jímž podlehla při letecké přepravě do nemocnice. V nemocnici skončil i její jednatřicetiletý přítel.

V souvislosti s tragickou nehodou vznikla petice adresovaná premiérovi, aby se zasadil o zpřísnění pravidel pro motorová plavidla. Ministerstvo dopravy reagovalo vymezením 16 ploch na přehradách Orlík a Slapy, kam skútry nemohou vjet (více o zónách čtěte zde).


Video