Nástražné zařízení

Nástražné zařízení | foto: Policie ČR

Za nástražnou bombu v autobusu do Varny stanou dva podezřelí před soudem

  • 7
Státní zástupci poslali k soudu kauzu funkčního nástražného systému, který byl v květnu 2015 nalezen v autobusu na mezinárodní lince z Prahy do Varny. Obžalobě čelí dva muži, kterým za pokus o obecné ohrožení hrozí osm až 15 let vězení. Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci zatím nebylo hlavní líčení nařízeno.

Nástražný systém nalezl v květnu 2015 řidič autobusu v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku poté, co se začal autobusem šířit zápach štiplavé látky. Zápach byl velmi silný a v autobuse se 37 lidmi vypukla panika. Ukázalo se, že systém byl funkční a zápalná směs nevybuchla jen díky náhodě (více zde).

Dvojici podezřelých mladých mužů zadržela policie 1. září téhož roku a obvinila je z obecného ohrožení spáchaného ve stádiu pokusu formou spolupachatelství. Hrozí jim osm až patnáct let vězení (o obvinění čtěte zde).

Z obvinění vyplynulo, že mladší z mužů původem z Ruska naplnil pětilitrový plastový kanystr směsí benzinu a polystyrenu. Spouštěcím mechanismem byla litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí, zafixovaná proti pohybu v krabici od bot.

„Ke šroubovacímu uzávěru láhve pak byly připojeny měděné dráty sloužící jako improvizovaná roznětka. Součástí mechanismu byl také digitální časovač a akumulátor,“ uvedl tehdy mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Starší z mužů pak s výbušným systémem v zavazadle nastoupil v Praze a dojel do Brna. Tam vystoupil, ale zavazadlo nechal v autobuse. Proč to dvojice udělala, není dosud zřejmé, s polici muži nespolupracovali. Spekulovalo se o konkurenčním boji.

,

Video