Petr Suchomel (vpravo), jen z obžalovaných za smrt parašutisty, u chrudimského soudu (16. května 2011)

Petr Suchomel (vpravo), jen z obžalovaných za smrt parašutisty, u chrudimského soudu (16. května 2011) | foto: MF DNES

Stíhali jste nepravé, vzkázal soud vyšetřovatelům smrti výsadkáře

  • 4
Odvolací soud definitivně osvobodil dva instruktory, kteří byli obviněni z podílu na tragédii. Zároveň však řekl, že armáda ovlivňovala průběh policejního vyšetřování. Předseda senátu pardubické pobočky krajského soudu Aleš Holík také označil jiné dva muže, které by policie mohla začít stíhat.

V Chrudimi 18. ledna 2009 nadřízení poslali nováčky vyzkoušet novou výstroj, která dělala výsadkářům problémy. Šňůry padáků se totiž zachycovaly o trčící pouzdra. Syručkovi, který měl na kontě jen jedenáct seskoků, se hlavní padák neotevřel a záložní příliš pozdě.

Policie přišla s tím, že hlavní zodpovědnost za to nesou instruktoři státní zkušebny, kteří nové tlumoky testovali a na nebezpečí neupozornili. Soud dospěl k závěru, že to tak nebylo. "Byli to řadoví pracovníci zkušebny. Máme za to, že nemohli ovlivnit to, jak byl koncept zkoušek zpracován," uvedl předseda senátu Aleš Holík.

Jak je však možné, že vyšetřovatelé si vybrali nesprávné viníky? Státní zástupce prohlásil, že vyšetřování se účastnil namísto odborného konzultanta příslušník armády, který se zároveň podílel na zavádění kontroverzní výstroje. "Vyšetřování bylo nestandardní," uvedl.

Policie dokonce přiměla přepracovat soudního znalce posudek. "Je otázka, zda to bylo doplňování, nebo zda to nebylo cíleně směřováno například pro případnou odpovědnost mimo armádu," uvedl soudce Aleš Holík.

Soud odmítl možnost, že Syruček nehodu zavinil sám, jak někteří vojáci tvrdili. "Mohl to zvládnout, byl na to cvičen, nebylo to za hranicí jeho možností," uvedl před soudem loni v květnu Petr Štěpán, příslušník armády a vedoucí referátu záchranné a výsadkové služby.

Právě Štěpán je podle soudu ve skutečnosti jedním z mužů, kteří na tragédii měli daleko větší díl viny. Objednával zkoušky, rozhodl o zavedení výstroje, řídil i seskoky, při nichž Syruček zahynul. Druhým mužem je Radim Novotný ze zkušebny, který byl nadřízený obou obviněných instruktorů.

Štěpán i Novotný už u soudu svědčili, mluvili však především o tom, že si na nic nevzpomínají.

Syruček doplatil na to, že nová výstroj nebyla dostatečně prozkoušena. Objednané zkoušky za milion 800 tisíc byly totiž podle soudu svévolně pokráceny na polovinu. Armáda však za ně vyplatila peníze v plné výši. I to, kdo měl z toho prospěch, by mohlo objasnit nové vyšetřování.

Vdova po parašutistovi nevyloučila, že na muže, které označil soud, podá trestní oznámení. "Uvidíme," uvedla Alena Syručková. Není jisté, že policie zahájí nové vyšetřování. Záleží to na státním zastupitelství a policii. Možná však bude pozdě. Podle soudce Aleše Holíka je otázkou, zda trestní odpovědnost už nebude promlčena.


Video