Monika P. u Krajského soudu v Hradci Králové (13. 2. 2013)

Monika P. u Krajského soudu v Hradci Králové (13. 2. 2013) | foto: ČTK

Matka prodávala nezletilou dceru za tři sta, napodruhé dostala pět let

  • 25
Už podruhé vynesl hradecký krajský soud verdikt nad devětatřicetiletou Monikou P. z Trutnovska. Poté, co březnové rozhodnutí zrušil pražský vrchní soud, snížil jí trest o půl roku na pět let. Matka podle obžaloby přesvědčovala k prostituci teprve třináctiletou dceru a prodávala ji třem mužům.

Když na žádost vrchního soudu předvolal Krajský soud v Hradci Králové k výslechu nezletilou dívku, vyloučil z jednací síně veřejnost i její obžalovanou matku.

"Vzhledem k citlivosti projednávaných skutků musí být výslech nezletilé šetrný a za přítomnosti znalkyně z odvětví dětské psychologie," vysvětlil předseda senátu Miroslav Mjartan. Obžalované Monice P. ze Žacléře na Trutnovsku poté tlumočil dceřinu výpověď a konfrontoval je.

Dívka je mentálně retardovaná a chce být s matkou

"Výslech poškozené dopadl podle očekávání a nepřinesl nic nového. Vrchní soud nezohlednil její mentální věk, který se pohybuje kolem sedmi až osmi let a lepší už pravděpodobně nebude," řekla poté státní zástupkyně Lucie Žabková, podle které poškozená dívka odpovídala jen "nevím" nebo "policajtům jsem nelhala".

A právě na policii v přípravném řízení vypovídala, že její matka o pohlavních stycích s muži věděla, nabádala ji k nim a dokonce říkala, že to jsou snadno vydělané peníze.

Podle obžaloby dívka jako třináctiletá poskytovala sexuální služby třem mužům a devětatřicetiletá Monika P. za to inkasovala 300 korun. Sama se v mládí živila jako prostitutka.

Podle psycholožky je usměvavá a plaše působící dcera snadno ovlivnitelná. Žije v ústavu a s matkou si často dopisuje, i když se jí obviněná žena prvními dopisy z vazby snažila vydírat. Nyní je dívka na prázdninách u babičky.

"Dnes přiznává jen minimum, ale nejvěrohodnější je její první výpověď. Má podprůměrný intelekt, na hranici lehké a střední mentální retardace a slabou paměť. Navíc ví, že se dnes rozhoduje o výši trestu pro matku, se kterou má nyní dobrý vztah a přeje si, aby byla s ní," uvedla dětská psycholožka Lenka Čermáková.

Obžalovaná trvá na své nevině

Vrchní soud v Praze zrušil březnový rozsudek (více najdete zde) a vrátil případ k hradeckému soudu také kvůli pochybnostem, zda vůbec může být jeden ze skutků kvalifikován jako obchodování s lidmi, když jeden ze "zákazníků" byl tehdejší přítel dívky.

Monika P. totiž nechala dvacetiletého muže bydlet u nich v bytě a dívka uvedla, že od něj si peníze odmítla vzít, přestože to po ní matka chtěla.

"Jsem nevinná. Nic takového jsem neudělala," využila práva na poslední slovo u soudu obžalovaná.

Za zločin obchodování s lidmi a ohrožování výchovy dítěte jí původně hrozilo pět až dvanáct let vězení, hradecký soud ji podruhé potrestal na samé spodní hranici trestní sazby. 

Rozsudek ještě není pravomocný. Žena se stejně jako v březnu odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Případ tak znovu posoudí vrchní soud.


Video