Kynologové se psy prohledali dům po výbuchu. Aby zjistili, zda v sutinách nezůstali lidé (29. dubna 2013).

Kynologové se psy prohledali dům po výbuchu. Aby zjistili, zda v sutinách nezůstali lidé (29. dubna 2013). | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Statik: Ještěže poškozený dům neměl sklep, jinak by to bylo horší

  • 114
Exploze v centru Prahy byla devastační. Podle městského statika Petra Macháně by škody mohly být daleko větší, nebýt silných kamenných zdí historického domu. A také toho, že dům nemá podsklepení. Jinak by se zřítil ne jeden, ale hned více stropů, říká Macháň v rozhovoru pro iDNES.cz.

Víte, kde přesně k explozi v domě došlo?
Podle mě, jak to vypadá na první pohled, došlo k výbuchu v přízemí toho objektu. Respektive v prvním nadzemním podlaží, protože ono je to tam trochu komplikované. Mezi nábřežím a Divadelní ulicí je rozdíl v terénu jedno patro.

Kolik pater má ten zničený dům?
Celkem čtyři. Naštěstí tam však nejsou žádné sklepy.

Proč naštěstí?
Pokud by tam byly sklepy, bylo by to podstatně horší, protože na stropy by jednak působilo zatížení od výbuchu a pak také zřícená konstrukce kleneb, které byly nad prvním nadzemním podlažím. A tím by mohlo dojít i k provalení spodních kleneb, což se stalo před několika lety na Arbesově náměstí, kde došlo k propadu tří stropů.

Výbuch v centru města

V domě v Divadelní ulici se zřítil jeden strop.
Ano, přesně tak.

Z toho, co jste viděl, myslíte si, že tam vybuchl plyn?
Všechny příznaky tomu nasvědčují.

Jak moc je dům poškozen?
Cihlové klenby stropů nad prvním nadzemním podlažím se zřítily, nad nimi už jsou dřevěné trámové stropy, jak jsem si ověřil z plošiny hasičského záchranného sboru. Ty výbuch nepoškodil. Nepoškozený zůstal i původní podhled, který je tvořen podbíječkami a rákosovou omítkou. Z podhledů ale výbuch strhl sádrokarton, který zakrýval dutinu s rozvody vzuchotechniky či kabeláže. Došlo také, bohužel, k vychýlení vnější nosné stěny, která je rovnoběžná s ulicí Divadelní. A to cirka o pět centimetrů. Zeď se vychýlila směrem do ulice, proto jsem požádal Metrostav, aby provedl zajištění stěny pomocí teleskopických ocelových vzpěr. Po tomto zajištění proti zřícení bude možné úplně podrobně objekt prozkoumat.

Jak dlouho bude zajišťování zdi trvat?
Zajištění bude hotové ještě během pondělí.

Musí být budova stržena, nebo si ji bude moci majitel opravit?
Podle mého mínění není tato památkově chráněná budova natolik poškozená, aby se musela zbourat. Na Arbesově náměstí byl dům poškozen ještě víc a přesto, že se neboural, tak dneska vypadá jako nový.

Jak se dá zachránit?
Napříč objektem, v úrovni zbořených kleneb a stropu v patře nad nimi, se dají osadit táhla. Provede se stažení, ovšem nikoliv do původní podoby, protože to už se nedá. Tím se zamezí tomu, aby pokračovalo vychylování zdi. A tím se objekt zabezpečí. Ale možností je více a bude záležet na majiteli objektu a podrobném stavebněkonstrukčním průzkumu, který si zadá.

Dům je historický s kamenným zdivem, cihlovými klenbami... Pomohl tento typ staré konstrukce zamezit větším škodám?
U každého systému je něco a vždy dojde k poškození něčeho. Nicméně to, že se jedná o starý zděný objekt, v tomto případě pomohlo, protože zdi jsou zejména v 1. nadzemním podlaží poměrně silné. Jejich nosnost je tak daleko vyšší, než jaké nároky jsou na ně kladeny. Proto tam došlo k poměrně, zdůrazňuji poměrně, malému poškození vlastních nosných zdí.

O názor jsme požádali také statika Václava Losíka


Video