Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo neví, proč zemřeli Vosmanští

  16:23
Brno, Brankovice - Jeden z nejsledovanějších kriminálních případů léta roku 2001 - pátrání po sourozencích Janovi a Dagmaře Vosmanských - do konce ledna skončí. Výsledek? Vrahem dětí byl belgický švagr Stephan Knaepen. Kriminalisté však případ odloží, protože neznají jeho motiv. Stovky policistů po dětech bezvýsledně pátraly celé týdny. Jejich těla našel náhodou 25. listopadu u Brankovic na Vyškovsku muž, který šel na dříví.
Kauza Vosmanští

Kauza Vosmanští - Vyšetřovatel brněnské kriminální služby František Dostal na tiskové konferenci 26. listopadu v Brně v souvislosti s nálezem ostatků těl v Brankovicích na Vyškovsku uvedl, že ani pitva neprokázala, že nalezené ostatky patří sourozencům Janu a Dagmar Vosmanským. | foto: ČTK - OTTO BALLON MIERNY

Kriminalisté čekají na informace, které o Kanepenovi jihomoravským kriminalistům zašlou belgičtí kolegové. "Hned poté spis odložíme," řekl kriminalista Jaroslav Hofman. Policie odmítá komentovat informace médií, podle nichž vrah děti před smrtí mučil.

Pitva nepotvrdila, že ostatky patří hledaným sourozencům. Policisté ale pochybovali: pro hovořily nepřímé důkazy. Poté se k nim přidaly i výsledky testů vzorků DNA.

Motiv činu není jasný. Knaepena, jediného podezřelého, usvědčuje dopis na rozloučenou, který napsal manželce. Muž měl psychické problémy: například při sledování zpráv o belgickém vrahovi dětí Marku Dutrouxovi jeho jednání schvaloval.

Kauza započala o prázdninách
Vosmanští zmizeli o prázdninách poté, co se vydali se svým čtyřiačtyřicetiletým švagrem na výlet po památkách. Desetiletého Jana a o tři roky starší Dagmar cizinec podle všeho připravil o život a pak se pokusil zavraždit i své tři děti, manželku a její matku. Zapálil dům, v němž spaly.

Policie našla nejprve Knaepenovu mrtvolu. Zemřel na selhání srdce, když spolykal  větší množství léků. Teprve po mnoha neúspěšných pátracích akcích objevil ostatky sourozenců v listopadu náhodný chodec v lese na Vyškovsku.

KAUZA VOSMANŠTÍ
NA SERVERU www.iDNES.cz

26. 11. 2001
Kdo děti našel, ptá se obec

25. 10. 2001
Policisté: děti se staly obětí trestného činu

16. 10. 2001
Pátrání po Vosmanských pokračuje

18. 9. 2001
Počasí ztěžuje pátrání po dětech

13. 9. 2001
Pátrání pokračuje v omezené míře

4. 9. 2001
Knaepen vedl v Belgii divoký život

9. 8. 2001
Policie po sourozencích marně pátrá

3. 8. 2001¨
Zmizely dvě děti a jejich švagr

Pro hovořily nepřímé důkazy
Otec sourozenců Vosmanských Vladimír potvrdil, že část předmětů nalezených u dvou mrtvých těl v Brankovicích na Vyškovsku patřila jeho dětem. Pitva sice nepotvrdila, že by ostatky patřily Janu a Dagmar Vosmanským, pro však hovořily nepřímé důkazy.

Vosmanský si prohlédl některé věci, které byly u těl nalezeny. U Brankovic policie našla například stan, vařič, spací pytle, svršky a obuv. Kromě předmětů svědčí o tom, že ostatky patří sourozencům i to, že na Vyškovsku byly naposledy viděny a Dagmar z tohoto okresu posílala mobilním telefonem poslední textovou zprávu své matce.

Děti pravděpodobně někdo udusil
Pitva však neprokázala, že těla patří skutečně sourozencům Vosmanským. Byla už ve značném stádiu rozkladu.

"Lékaři po pitvě zjistili, že pravděpodobnou příčinou smrti obou dětí bylo udušení," řekl na mimořádné tiskové konferenci v Brně vyšetřovatel František Dostal. "Spacáky s ostatky ležely na místě s největší pravděpodností od doby, kde se děti začaly pohřešovat," řekl kriminalista Jiří Hrubeš, který pátrání vedl.

"V pytlích byla spíše kašovitá hmota a kosti. Víme bezpečně, že jedno tělo bylo chlapecké, podle vlasů se domíváme, že druhé tělo patřilo dívce," upřesnil vyšetřovatel z jihomoravského úřadu vyšetřování František Dostal. "Obě těla ležela vedle sebe, jakoby sourozenci spali," dodal. Odmítl odpovědět na otázku, zda se ve spacácích našel například roubík.

Policisté byli přesvědčeni, že děti zemřely násilnou smrtí a jediným podezřelým byl jejich belgický švagr Stephan Knaepen. "Nemyslíme si, že to mohl udělat někdo jiný, i když přímý důkaz chybí. Máme však několik nepřímých důkazů, jako je jeho minulost a také dopis, ve kterém Knaepen napsal, že něco zlého udělal. Nyní se snažíme z nepřímých důkazů vytvořit ucelený řetěz," řekl Dostál.

Hledal dřevo, našel těla
Těla našel náhodně sběrač dříví u obce Brankovice. Byla ve spacích pytlích, ve špatně přístupném remízku u pole. Všechny věci nalezené na místě - stan, vařič, miska i spací pytle - odpovídají popisu, podle něhož policie po dětech pátrala.

Brankovičtí se o nálezu jednoho z jejich sousedů dozvěděli až díky médiím, jejichž reportéři do vesnice večer přijeli. "Vůbec jsem o tom nevěděl, údajně to našel člověk od nás, ale nepřeje si být nikde jmenován. Informoval jsem se i na policii, ale zatím je to všechno utajené," sdělil starosta Brankovic Josef Hlaváč.

Muž z Brankovic původně našel jen stan, který si vzal domů. Později si uvědomil, že může patřit hledaným dětem. Poté se vrátil do remízku a našel i spací pytle s těly. Muž tak získal i odměnu 50 tisíc korun, kterou za nalezení dětí vypsala televize Nova. Policie však podle informací ČTK odmítla zveřejnit jméno nálezce, což vyplacení odměny znesnadnilo.

Síla policie byla omezená, tvrdí Kolář
Policejní prezident Jiří Kolář řekl, že nebylo při pátrání v silách policie, aby prohledala stejně pozorně všechna místa ve vytipované lokalitě. "Vymezená lokalita měla rozlohu 300 kilometrů čtverečních a v silách policie objektivně nebylo propátrat celý tento prostor se stejnou pozorností," tvrdí Kolář.

Po sourozencích policie pátrala od 30. července. "Byť policie v průběhu pátrací akce nedokázala pohřešované sourozence najít, jako pozitivní lze hodnotit zejména to, že byla správně stanovena lokalita, kde děti mohly být," uvedl Kolář. Připomněl, že prohledávaný prostor byl vymezen na základě monitoringu hovorů z mobilního Knaepenova telefonu.

Policista, který má s pátracími akcemi zkušenosti, potvrdil, že neúspěch ještě neznamená špatnou práci policistů. "Při prohledávání tak velkého území se může zkrátka stát, že několik metrů čtverečních zarostlých hustou vegetací unikne pozornosti pátracích týmů," řekl policista.

V případě sourozenců Vosmanských podle něho policistům nemohl mnoho pomoci ani vrtulník s termovizí, která reaguje na teplotu lidského těla. "U mrtvých těl se totiž účinnost termovize výrazně snižuje," dodal policista.

Vosmanský: Doufali jsme až do konce
Příbuzní nezvěstných sourozenců byli zdrceni, když se po čtyřech měsících pátrání našla mrtvá těla jedenáctiletého Jana a třináctileté Dagmar. "Do poslední chvíle jsme doufali, že se najdou živí," řekl otec dětí Vladimír Vosmanský.

O nálezu ho informovala policie. "Je to pro nás strašná rodinná tragédie," uvedl. Případ nechtěl více komentovat. Po synovi a dceři dlouho pátral sám. Po zmizení dětí Vosmanský projížděl různá místa na jihu Moravy a snažil se je najít. Stejně jako policie a pracovníci Interpolu byl ovšem neúspěšný.

VÝLET ZAČAL V POSLEDNÍ ČERVENCOVÝ DEN

* Třináctiletá Dagmar a její o dva roky mladší bratr Jan Vosmanský se vydali se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem 30. července na výlet po jihomoravských památkách.
* Nejprve se našel v Ostopovicích na Brněnsku Belgičanův vůz a o den později u Nebovid v okrese Brno-venkov i jeha mrtvola. Policisté zjistili, že Knaepen zemřel na zástavu srdce.
* Pravděpodobně ve chvíli, kdy už byly děti po smrti, se Knaepen podle policie pokusil zavraždit své tři děti, manželku i její matku. Zapálil totiž dům, v němž spaly. Pětice však vyvázla bez zranění. Muž navíc napsal své ženě dopis: "Ničeho nelituji, protože jsem věděl, že se to jednou muselo stát. Aby z toho pro moje děti neplynuly žádné následky, nechám je zmizet se mnou."
* Místa, kde by se děti mohly nacházet, vytipovali specialisté na základě zbytků zeminy na nalezeném autě, fotografií z Belgičanova fotoaparátu a dalšího pátrání. Policie nasadila do pátrání i vojáky, rojnicemi pročesávala vytipovaná místa. Nebyla však úspěšná. Najít ostatky dětí pomohla až náhoda.

Autoři: , ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...